D1 Article in a trade journal
Lukumummit ja -vaarit lasten lukutaidon tukena jo kymmenen vuotta (2021)


Jalonen, A., & Kettunen, A. (2021). Lukumummit ja -vaarit lasten lukutaidon tukena jo kymmenen vuotta. Kielikukko, 41(4), 2-5. https://finrainfo.fi/wp-content/uploads/2023/02/Kielikukko_4_2021_www.pdf


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsJalonen, Adrienn; Kettunen, Annastiina

Journal or seriesKielikukko

ISSN0780-0940

Publication year2021

Volume41

Issue number4

Pages range2-5

PublisherFinra ry

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Persistent website addresshttps://finrainfo.fi/wp-content/uploads/2023/02/Kielikukko_4_2021_www.pdf

Publication open accessOpenly available

Publication channel open accessDelayed open access channel

Publication is parallel published (JYX)https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/86848


Abstract

Niilo Mäki Instituutin Lukumummi ja -vaari -toiminta viettää tänä vuonna juhlavuotta. Vuodesta 2012 asti Lukumummit ja -vaarit ovat käyneet kouluilla lukemassa lasten kanssa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella kehitetyssä toiminnassa seniori-ikäiset vapaaehtoiset lukevat koulupäivän aikana koulun tiloissa oppilaiden kanssa kahden kesken. Viikoittaisilla lukutuokioilla luetaan yhdessä sopivantasoista kaunokirjaa ja keskustellaan luetusta. Niilo Mäki Instituutti on luonut tämän tutkimustietoon perustuvan toimintamuodon lukutaidon ja lukemisen tukemiseen. Alusta asti yhteistyökumppanina on toiminut Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), ja yhteistyö on tiivistynyt entisestään vuonna 2018, jolloin toiminnan ylläpito- ja vakiinnuttamisvaihe käynnistyi. Viimeisen kolmen vuoden aikana MLL:n rekrytoinnin ansiosta vapaaehtoisten määrä on kolminkertaistunut, ja tällä hetkellä vapaaehtoisia on toiminnassa mukana yli 900 ja lapsia noin 3000. Kouluja on mukana toiminnassa ympäri Suomen.
Kuten kaikissa Niilo Mäki Instituutin hankkeissa, myös tässä toiminnassa on kehitetty mallit erilaisiin tarpeisiin ja eri kohderyhmille. Toisessa toimintamallissa Lukumummit ja -vaarit lukevat niiden oppilaiden kanssa, jotka tarvitsevat vahvistusta sujuvaan lukutaitoon ja lukumotivaatioon, ja toisessa suomi toisena kielenä -oppijoiden kanssa keskittyen erityisesti sanavaraston kehityksen tukemiseen. Toimintaan osallistuvat oppilaat ovat alakouluikäisiä.


Keywordschildren (age groups)reading disordersreadingliteracyolder peoplevolunteersvolunteer work


Contributing organizations

Other organizations:


Ministry reportingYes

Reporting Year2021


Last updated on 2024-22-04 at 16:11