A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Epätoivon perinteestä onnellisuuden tavoitteluun : taloudellinen ajattelu, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja elämäntavan muutos J. K. Galbraithin runsauden yhteiskunnassa (2008)


Kokkonen, T. (2008). Epätoivon perinteestä onnellisuuden tavoitteluun : taloudellinen ajattelu, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja elämäntavan muutos J. K. Galbraithin runsauden yhteiskunnassa. Janus, 16(1), 35-47.


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatKokkonen, Tuomo

Lehti tai sarjaJanus

ISSN1235-7812

eISSN2489-4990

Julkaisuvuosi2008

Volyymi16

Lehden numero1

Artikkelin sivunumerot35-47

KustantajaSosiaalipoliittinen yhdistys; Sosiaalityön tutkimuksen seura

JulkaisumaaSuomi

Julkaisun kielisuomi

Julkaisun avoin saatavuusEi avoin

Julkaisukanavan avoin saatavuus

Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX)https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/83678

LisätietojaArtikkelit


Tiivistelmä

Artikkeli analysoi taloustieteilijä J. K Galbraithin The Affluent Society -teoksessa esittelemää runsauden yhteiskuntaa. Runsauden yhteiskunnan idea kumpuaa yhtäältä Galbraithin pyrkimyksistä uudistaa taloustiedettä sekä taloudellista ajattelua. Toisaalta sen lähtökohtana on pragmaattinen ja realistinen analyysi Yhdysvaltojen yhteiskunnallisesta tilanteesta 1900-luvulla. Galbraithin tavoitteena oli irrottaa yhteiskunta niukkuudesta, kiihdyttää taloudellista kasvua sekä muuttaa talouden toimintaperiaatteita inhimillisemmiksi ja sosiaalisesti oikeudenmukaisemmiksi. Kysymys oli laajamittaisesta yhteiskuntapoliittisesta uudistusohjelmasta, joka oli osin rinnakkainen samaan aikaan Euroopassa tapahtuneen hyvinvointivaltioiden rakentamisen kanssa. Galbraithin hahmottelema yhteiskunnallinen muutos kulminoitui elämäntavan kulutuskeskeisyyteen sekä koulutuksen kautta määrittyneen uuden luokan syntyyn. Artikkelin loppuosassa kritisoidaan kuitenkin sitä, että Galbraith oli osin liian optimistinen uskossaan laajamittaiseen yhteiskunnalliseen muutokseen. Hän ei ottanut huomioon runsauden yhteiskunnan synnyttämän kulutuskeskeisen elämäntavan merkitystä kulttuurin ja identiteetin muutoksen kannalta.


YSO-asiasanatkulutusyhteiskuntasosiaalinen oikeudenmukaisuuselämäntapahyvinvointivaltiotalousteoriatyhteiskuntapolitiikka

Vapaat asiasanatGalbraith, J. K.


Liittyvät organisaatiot


OKM-raportointiKyllä

Alustava JUFO-tasoNot rated


Viimeisin päivitys 2023-06-02 klo 15:35