Outi Fingerroos


Contact search available for JYU staff members.

ORCID linkhttps://orcid.org/0000-0001-7288-2127


General description

Toimin etnologian ja antropologian professorina. Tehtävässä korostuu etnologian kenttätyömenetelmien hyödyntäminen, pedagoginen kehittäminen ja soveltavaan tutkimukseen fokusoiminen opetuksessa ja tutkimuksessa. Olen lisäksi etnologian dosentti Jyväskylässä ja Turussa.


Active JYU affiliations


Research interests

Olen yhteiskuntaetnologi, etnografi ja yhteisölähtöisen muistitietotutkimuksen tekijä. Kaikki tutkimukseni liittyvät tavalla tai toisella näihin teemoihin.

Vuonna 2004 ilmestyneen uskontoantropologisen väitöskirjani aiheena oli rituaalisen kuoleman muistaminen. Tutkimus johdatti minut Karjala-tutkimuksen laajoille kentille: sain ensin tutkijatohtorin rahoituksen Suomen akatemiasta, minkä tuloksena ilmestyi monografia Karjala utopiana (2010) ja pino erilaisia artikkeleita. Lisäksi johdin post doc-vaiheessa nelivuotista akatemiahanketta Strangers from the East − Narratives of Karelian Exiles and Re-immigrants from Russia (2009-2012). Siirtokarjalaisesta muistitiedosta, utopioista, rituaaleista ja kuoleman tutkimuksesta siirryin ylirajaisen siirtolaisuuden ja maahanmuuton tutkimukseen. Päätin viisivuotisen akatemiatutkijan hankkeeni Reuniting the family. A study of the experiences of immigrants and officials (2012-2017) juuri ennen professoriksi siirtymistä. Professuurin tehtävän hoidon aloitin helmikuussa 2017. Tällä hetkellä olen mukana useassa yhteisölähtöisessä muistitietohankkeessa, joihin pyrin osallistamaan aina myös omia opiskelijoitamme.

Tutkimukseni keskittyy muistitietotutkimukseen, etnisyyteen ja identiteetteihin, siirtolaisuuteen, poikkeusaikojen muistamiseen, pedagogiikkaan ja yhteiskuntaetnologiaan. Olen toimittanut menetelmäoppaita arkistotutkimukseen (Ääniä arkistossa, 2009), muistitietoon (Muistitietotutkimus, 2006), uskontoteoriaan (Uskonnon paikka 2004) ja Yhteiskuntaetnologiaan (Yhteiskuntaetnologia, 2017) ja menetelmiin (Kulttuurien tutkimuksen menetelmät, 2022) liittyen. Olen lisäksi johtanut tieteen ja taiteen rajakohdassa toiminutta hanketta Tarinoita Guadalupen neitsyestä Meksikossa (Koneen säätiö, Suomen tietokirjailijat ry, 2010-2016). Uusimmat tutkimusintressini liittyvät suomalaisten lähialuemuuttoon Ruotsin ja Suomen välillä sekä vesiin liittyvään tietouteen ja kansalaisvaikuttamiseen.

Olen toiminut yli 20 vuotta aktiivisesti kotimaisissa ja ulkomaisissa muistitietotutkijoiden verkostoissa. Olen International Oral History Association IOHA:n hallituksessa. IOHA:n XX maailmankonferenssi Memory and Narration järjestetään Jyväskylässä kesäkuussa 2018. Olen myös suomalaisten muistitietotutkijoiden verkoston FOHN:in perustajajäsen. Tutkijavierailuni ovat suuntautuneet oral history -tutkimuksen merkeissä Tarton yliopiston folkloristiikan laitokselle (2005), Tukholman yliopiston etnologian oppiaineeseen (2013) ja Sydneyyn (UTS, School of Communication, 2015-2016, 2018). Kenttätöitä olen tehnyt kotikentällä Suomessa, lähialueilla Ruotsissa ja Karjalan kannaksella, Tverissa, Utsjoen Talvadaksessa ja Nuvuksessa sekä Meksikossa ja Etiopiassa.

Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa (KUMU) maisteriohjelman tutkinto-ohjelma vastaava.


Fields of science


Follow-up groups


Personal keywords

etnisyys, identiteetti, vuorovaikutus, siirtolaisuus, karjalaiset, muistitieto, kerronta, kulttuurien tutkimus, pedagogiikka.


Projects as Principal investigator


Publications and other outputs

  
Go to first page
  
Go to previous page
  
1 of 13
  
Go to next page
  
Go to last page
  

Last updated on 2024-17-04 at 21:13