Arto Laukkanen


Yleiskuvaus

Liikuntapedagogiikan yliopistonlehtori. Opetusvastuualue perusliikuntaympäristö (Liikkumisen havaintokurssi, Liikuntadidaktiikan jatkokurssi 1 ja Perusliikunnan ja motorisen oppimisen syventäminen) sekä opinnäytetöiden (kandi-, gradu ja väitöstyöt) ohjaaminen. Tutkimuksen pääpainoalue liikuntakasvatus, liikuntaa edistävä vuorovaikutus lapsi-aikuinen suhteissa, lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen kehitykselliset mekanismit. Toimin Taiturit-tutkimuksen johtaja vuosien 2021-2023 ajan.


Aktiiviset JYU-affiliaatiot


Aiemmat, ei-aktiiviset tai muut työsuhteet


Tutkimuskuvaus

Fyysinen inaktiivisuus on yleistä jo lapsuudessa ja sen määrä lisääntyy edelleen iän myötä. Inaktiivisuuden lisääntyessä myös terveysriskit kasvavat. Siitä syystä meneillään oleva ja johtamani pitkittäisasetelmaan perustuva Taiturit-tutkimus testaa fyysiseen aktiivisuuteen johtavia mekanismeja lapsilla. Tutkimus perustuu maantieteellisesti satunnaistettuun ja edustavaan kolmen aikapisteen asetelmaan, jossa lapset ovat 3-7-vuotiaita, 7-10-vuotiaita ja 10-12-vuotiaita (tavoiteltu määrä = 932). Tutkimuksella on kaksi pääolettamusta: 1) varhais- ja
keskilapsuuden liikuntataidot ennustavat fyysistä aktiivisuutta myöhemmin lapsuudessa ja terveyteen liittyvät kuntotekijät selittävät tätä yhteyttä, 2) varhais- ja keskilapsuuden sosiaalinen tuki tärkeiltä ihmisiltä ennustaa myöhempää fyysistä aktiivisuutta ja liikunnan lukutaito selittää tätä yhteyttä. Ymmärrys fyysiseen aktiivisuuteen johtavista mekanismeista tarjoaa työkaluja suunnitella liikunnanedistämistoimia perheissä, kouluissa, terveydenhuollossa ja urheiluseuroissa.


Tieteenalat


Hankkeet, joissa vastuullinen johtaja


Hankkeet, joissa on hanketiimin jäsen


Julkaisut ja muut tuotokset

Go to first page
Go to previous page
1/5
Go to next page
Go to last page


Tutkimusaineiston tekijä


Viimeisin päivitys 2023-25-09 klo 02:46