aiADDVA - Adding value by Artificial Intelligence (aiADDVA)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumeroS22638


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 160 098,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä06.09.2021

Hankkeen päättymispäivämäärä31.10.2023


Tiivistelmä

Suomessa tekoälyn hyödyntäminen on toistaiseksi jäänyt muuta maailmaa vähäisemmäksi, joten tarve päivittää tietämystä ja tukea tekoälyn laajempaan käyttöön on suuri. Lisäksi Korona-pandemia on vaikuttanut rajusti Keski- Suomen teollisuuteen ja lisännyt teollisuusyritysten ahdinkoa ja painetta osaamisen kasvattamiseen kilpailu- ja muutoskyvykkyyden edistämiseksi. Korona näkyy mm. yritysten yhteenlasketun liikevaihdon merkittävässä heikkenemisessä vuoden 2020 aikana iskien jo valmiiksi hiipuvaan talouteen. Keski-Suomessa liikevaihto väheni 5,5 % edellisvuodesta, mikä ylitti koko maan 4,3 %:n laskun. Teollisuudessa laskua tuli 9,3 %. Myös henkilöstömäärä väheni kaikilla Keski-Suomen seuduilla yhteensä 3,2 %. Teollisuudessa lasku oli jopa 3,7 % edellisvuodesta. (Mukkala 2021, Keski-Suomen aikajana 2/2021).
Valmistavassa teollisuudessa tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi optimoida tuotannon prosesseja, välttää rikkoutumisia ja nostaa tuotannon laatua ja näin tuottaa parempia tuotteita ja palveluita. Valmistavan teollisuuden yritykset tarvitsevat asiantuntijuutta, joka ymmärtää toimialaa sekä osaa luoda tekoälyratkaisuja ja tulkita tuloksia niin, että tekoäly todella parantaa päätöksentekoa. (Pankakoski 2018, Tekoälyaika blogi). Tekoäly itsessään tarjoaa valmistavalle teollisuudelle mm. seuraavanlaisia sovellutuksia; uudet visualisointitavat (AR, VR, XR), teollinen Internet (IoT), älykäs automaatio/robotiikka, ennustava analytiikka sekä materiaalia lisäävä valmistus (3D tulostus).
Koulutuksen rooli uusien tekoäly-ratkaisujen soveltamisessa on tärkeää. Koulutus kohdentuu yritysten henkilökuntaan, mutta myös sen johtoon ja yrittäjiin. Saavutetun tietotaidon ja osaamisen avulla koulutetut ihmiset kasvattavat omissa yrityksissään resilienssiä muuttuviin tilanteisiin. Hankkeen tavoite liittyy siten sekä organisaatioiden pitkän aikavälin muutospaineisiin että äkillisesti muuttuviin tilanteisiin. Koulutuksen uudistuminen ja joustavuus, sekä näistä vastaavien organisaatioiden kyky mukautua tähän, ovat yhdessä ennakkoluulottoman digitaalisen tekniikan kanssa avaintekijöitä tulevaisuuden menestyksessä. Tekoäly-koulutus vastaa myös alueellisiin työvoiman osaamistarpeisiin ja edistää siten työllisyyttä. Lomautuksen uhka on tuonut painetta myös osaamisen kehittämiseen yksilötasolla.
Hankkeen ydintavoitteena on ehkäistä Keski-Suomen alueen mikro- ja PK-yritysten osaamisvajetta sekä parantaa muutos- ja kilpailukykyä räätälöidyllä tekoäly -valmennuksella. Valmennuksen avulla pyritään myös taklaamaan koronapandemian myötä syntynyttä teollisuusyritysten ahdinkoa kasvattamalla osaamispääomaa ja parantamalla henkilöstön mahdollisuuksia edetä työmarkkinoilla.


Vastuullinen johtaja


Päävastuullinen yksikkö


Viimeisin päivitys 2024-10-04 klo 16:10