Tekoäly ja kvanttilaskenta kyberhyökkäysten ja hybridivaikuttamisen työkaluina (TKKVA)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero8906/31/2021


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 60 000,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.01.2022

Hankkeen päättymispäivämäärä31.07.2022


Tiivistelmä

Tänä päivänä yhteiskunnan digitaaliset palvelut ovat saatavilla reaaliaikaisesti missä ja milloin tahansa. Kaikkien digitalisoinnin tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi on pystyttävä käyttämään turvallisia älylaitteita ja viestintäjärjestelmiä kaikkien meille tarjottavien palveluiden kanssa.
Tarjottavien palveluiden turvallisuus- ja kyberturvallisuusasioita on tarkasteltava myös koko laitteiden, sovellusten ja järjestelmien elinkaarien ajalta suunnittelusta aina laitteiden, sovellusten ja järjestelmien hylkäämiseen/niistä luopumiseen asti. Näihin palveluihin ja infrastruktuureihin kohdistuu päivittäin kaikkialle ulottuvia turvallisuus- ja kyberturvallisuusuhkia, jotka voivat tulla mistä tahansa maasta tai maanosasta. Kaiken lisäksi myös luonnollisista uhkista ja riskeistä aiheutuu satunnaisia vaikutuksia palveluiden saatavuuteen ja jatkuvuuteen kaikkialla ja etenkin arktisella alueella.
Lisäksi meidän on huomattava, että nyky-yhteiskunnan haasteet muodostuvat monelta osin sen rakenteisiin liittyvästä jatkuvasti kasvavasta monimutkaistumisesta. Monimutkaisuus on tyypillistä lähes kaikissa ihmisten aikaansaamissa rakenteissa. Hallitsemattomuuden tunne syntyy siitä, että monimutkaisten rakenteiden ja vaikutusketjujen takia on yhä vaikeampi arvioida omien päätösten ja toimien vaikutuksia kokonaisuuteen. Jotta tämä tulevaisuuden digitaalinen kaikkialle ulottuva verkosto toimisi turvallisesti ja olisi myös kyberturvallisuuden osalta turvallinen, siellä käytettäviä tekoälyratkaisuja ja tietovirtoja pitäisi voida hallita ja valvoa riittävällä tarkkuudella.
Hankkeessa kehitetään ICT-infrastruktuurin eri osakokonaisuuksien ja toimintaympäristöjen koulutus-, tutkimus-, analysointi- ja testiympäristö, jossa voidaan testata, simuloida ja analysoida kaikkien digitaaliseen maailmaan liittyvien laitteiden, ohjelmistojen, järjestelmien ja tekoälyyn pohjautuvien toimintojen toimivuutta eri tilanteissa ennen niiden käyttöönottoa tässä toimintaympäristössä.


Vastuullinen johtaja


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet

ProfiloitumisalueKyberturvallisuus (Jyväskylän yliopisto JYU)


Viimeisin päivitys 2023-13-11 klo 11:54