Ennakoi, innovoi, mittaa ja analysoi – hyvinvointia elintapojen muutoksesta, ympäristöstä ja turvallisista tuotteista (CEMIS-HYVIS)


Main funder

Funder's project numberA80188


Funds granted by main funder (€)

  • 28 205,00


Funding program


Project timetable

Project start date01/01/2023

Project end date31/12/2024


Summary

Ennakoi, innovoi, mittaa ja analysoi – hyvinvointia elintapojen muutoksesta, ympäristöstä ja turvallisista tuotteista (CEMIS-HYVIS) -hankkeen tavoitteena on tukea Kainuun Älykästä erikoistumista teeman 1 – uuden mittaustekniikan kehittäminen ja soveltaminen – sekä teeman 3 – sosiaali- ja terveyspalvelut; digitaalisuutta hyödyntävien innovaatioiden kehittämistä ja käyttöönottoa, kv-yhteistyötä – osalta. Hanke on jaettu kolmeen pääteemaan;

1) Coach4health – ennakoivan elintapamuutoksen laskenta: Uutuusarvoa tuovat mm. mittausdatan analytiikka ja tämän hyödyntäminen, ennakoivan laskennan kehittäminen liikuntaan aktivoimiseksi, yhteistyö työterveyssektorin kanssa. Laajemmassa kuvassa pitkän aikavälin tavoite on saada terveydenhoidon kustannuksia alemmas ja työuria pidemmäksi. Lyhyen aikavälin tavoitteet liittyvät yksittäisten hyödynnettävien työkalujen ja uuden osaamisen hyödyntämiseen. Osiossa kehitetään ennakoivaa laskenta-algoritmi, jonka pohjana toimii aiemman hankkeen protolaskenta. Laskennassa otettaisiin nyt huomioon liikunta-aktiivisuuden (muoto ja määrä), sukupuolen ja ravinnon vaikutus kehonkoostumukseen. Osiossa kehitetään myös ensimmäinen prototyyppi käyttäjätyökalusta, johon laskenta integroidaan mukaan; tavoitteena on osoittaa visuaalisesti – työkalun avulla –kehonkoostumuksen nykytila ja ennuste puolen tai enintään kahden vuoden päähän joko nykyisillä elintavoilla ja korjatuilla elintavoilla. Visualisoinnilla on tarkoitus saada aikaan motivoitumista elintapamuutosten aloittamiseksi.

2) Asuin- ja työympäristö: Uutuusarvoa tuovat mm. mittausdatan analytiikka ja tämän hyödyntäminen, työterveys ja IoT -ratkaisut sekä yrityksen vahvemmin mukaan kehittämistyöhön. Laajemmassa kuvassa pitkän aikavälin tavoite on hyvinvoiva työntekijä hyvinvoivassa ympäristössä ja työturvallisuus, ja tätä kautta pidempi työura. Tulokset syntyvät hankkeen aikana tai heti sen jälkeen, mutta tulokset antavat syöttöjä myös aikavälin kehitystyöhön. Osiossa toimenpiteet keskittyvät mm. asuin- ja työympäristöjen IoT-seurantaan, energian kulutuksen minimointia ja tulosten esittäminen selkeästi, pilotointi; esim. iso yleisötapahtuma, työpaikalla pidempi seuranta, työturvallisuus ja kestävä kehitys, kehitysideointia sovellutuksista (etenkin terveydenhuollon puolelle), yhteistyötä Kainuunmeren Työterveyden kanssa.

3) Uudet avaukset ja palvelut: Tavoitteena on saada yrityksiä vahvasti mukaan kehittämistyöhön; kehitystyön tuloksia otettavissa välittömästi käyttöön sekä uusia työkaluja yritysten palvelemiseksi ja hankkeita varten. Osiossa kehitetään mm. kotidialyysilaitteiston mittausten kehittäminen sekä vasta-ainemittauksia. Osiossa viedään myös eteenpäin palveluanalytiikkaa (mikrobiologia).

Hanke on yksi viidestä CEMIS-kehittämisohjelma 2022–2024:n alaisista ryhmähankkeista, jota toteutetaan kaikkien viiden CEMIS-konsortioon kuuluvan organisaation yhteistyönä; hankkeen päätoteuttaja ja koordinaattori on Oulun yliopisto ja muut osatoteuttajat Jyväskylän yliopisto (Vuokatin liikuntateknologian yksikkö), Kajaanin ammattikorkeakoulu, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat n. 700 000 €, josta Kainuun liiton EARK-rahoituksella katetaan 70 % kustannuksista. Hankkeen suunniteltu kesto on 1.11.2022–31.12.2024.


Principal Investigator


Other persons related to this project (JYU)

Contact person (yes/no)Yes


Primary responsible unit


Follow-up groups


Last updated on 2023-06-11 at 11:30