Suomen fantasiakirjallisuuden perinne, ilmiöt ja tärkeät teokset


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumeroOPH-5650-2022


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 3 635,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä29.05.2023

Hankkeen päättymispäivämäärä31.12.2023


Tiivistelmä

Suomen fantasiakirjallisuuden perinne, ilmiöt ja tärkeät teokset on monimuotokurssi, joka järjestetään Greifswaldin yliopistossa Opetushallituksen rahoittamana opetusvierailuna. Kurssi koostuu viikon mittaisesta lähiopetuksesta 29.5. - 2.6.2023 (18 t) ja syksyllä järjestettävästä etäopetuksesta (10 t), jota on tarjolla 2 t viikossa lokakuun lopusta alkaen jouluun puoleenväliin.

Kurssi koostuu luennoista, luokkakeskusteluista ja työpajamuotoisista osista. Opiskelijat lukevat kolme pakollista teosta, jotka ovat Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi, Aino Kallaksen Sudenmorsian ja Tove Janssonin Taikurin hattu. Nämä teokset tulevat kurssin päätteeksi järjestettävään tenttiin, jossa opiskelijat tenttivät myös toisen kurssin sisältöjä.

Lisäksi opiskelijat valitsevat seuraavista yhden vapaavalintaisen teoksen: Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät, Maria Turtschaninoff: Maresi, punaisen luostarin kronikoita ja JP Ahonen & KP Alare: Perkeros. Vapaavalintaisesta teoksesta opiskelijat kirjoittavat lyhyen analyysiesseen, jolla valmistaudutaan tenttivastaukseen.

Kurssi alkaa fantasian genremäärittelystä ja siihen liittyvistä haasteista, jonka jälkeen siirrytään suomalaisen fantasian ominaispiirteisiin ja tärkeisiin teoksiin. Lisäksi kurssilla on tarjolla kaikille avoin kahden tunnin luento sarjakuvan fantasiasta, mikä liittyy väitöskirjatutkimukseeni.
Lähiopetuksen aikana luetaan yksi englanninkielinen novelli (Emmi Itäranta: The Bearer of the Bone Harp) ja analysoidaan sitä pienryhmissä genren ominaispiirteiden tunnistamisen ja analyysiesseiden kirjoittamisen tueksi.

Kesätauon aikana on aikaa tutustua teoksiin ja pohtia omaa näkökulmaa miniesseetä varten.

Syksyn etäopetuksen aikana kirjoitetaan lyhyt miniessee vapaavalintaisesta teoksesta ja annetaan siitä vertaispalautetta. Opettaja antaa myös lyhyen palautteen ja vinkit jatkoon sekä tenttiin.


Vastuullinen johtaja


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet


Viimeisin päivitys 2024-24-01 klo 09:55