PETE: Personalisoitu tekoäly moniaistisen oppimisen tukena – musiikin, äänen ja kuvan rajapinnat integroivassa taidekasvatuksessa (PETE)


Main funder

Funder's project number441/88/2024


Funds granted by main funder (€)

  • 21 662,00


Funding program


Project timetable

Project start date01/08/2024

Project end date30/06/2026


Summary

Generatiivisen tekoälyn nopea kehitys on tuonut uusia tarpeita musiikki- ja kuvataidekasvattajien täydennyskoulutukseen. Hanke vastaa näihin tarpeisiin tuottaen opettajille uusia työelämävalmiuksia digitaalisen osaamisen alueella. Koulutus tukee musiikki- ja kuvataidekasvattajien harjaantumista opettajatiimeissä toimimiseen, integroivaan taide- ja mediakasvatukseen, moniaistisen oppimisen vahvistamiseen ja generatiivisen tekoälyn pedagogiseen käyttöön.

Hanke kehittää taidekasvatusta kouluttamalla musiikin ja kuvataiteen opettajia käyttämään personalisoitua generatiivista tekoälyä taideaineiden moniaistisessa integroinnissa. Tavoitteena on vahvistaa tekoälytuettua pedagogiikkaa eri koulutusmuodoissa ja edistää integroivaa taidekasvatusta digitaalisissa oppimisympäristöissä. Hanke toteutetaan neljän suomalaisten korkeakoulun yhteistyönä. Hankkeeseen liittyvästä tutkimuspohjaisesta kehittämisestä vastaavat osallistuvat korkeakoulut.

Hankeen tavoitteena on
1. Kehittää taidekasvattajien valmiuksia hyödyntää generatiivista tekoälyä musiikin ja kuvataiteen opetuksessa.
2. Edistää taideaineiden välistä integraatiota ja luo perustaa tekoälypedagogiikan kehittämiselle, eli tekoälyn käytön opettamiselle tai tekoälyn avulla opettamiselle.
3. Auttaa opettajia personalisoimaan opetuksen suunnittelua, toteutusta ja arviointia generatiivisen tekoälyn avulla.
4. Edistää musiikki- ja kuvataidekasvattajien ammatillista kehittymistä ja verkostoitumista jakamalla parhaita käytäntöjä ja tutkimustuloksia.

Hankeen toteutustapa on alueellinen koulutusverkosto, jossa täydennyskoulutettavat voivat osallistua lähikoulutukseen omalla alueellaan (Etelä-Suomi, Keski-Suomi, Pohjois-Suomi). Koulutukseen osallistuminen edellyttää aktiivista osallistumista kampuksella tapahtuvaan koulutukseen, mutta suorituksia tehdään myös verkkoympäristössä. Osallistujat jaetaan tiimeihin, jotka toteuttavat yhteisiä projekteja. Projektien valtakunnallinen raportointi tapahtuu yhteisissä tapaamisissa, jotka järjestetään verkkoympäristössä.
Hankeen tuloksena tekoälyn käytön osaaminen vahvistuu eri koulutusmuodoissa työskentelevien musiikin ja kuvataiteen opettajien keskuudessa, ja he saavat uusia välineitä ja ideoita taideaineiden integroivaan opetukseen ja sitä tukevaan pedagogiikkaan. Lisäksi hanke tuottaa osallistujille valmiuksia yhteisopettajuuteen ja tekoälypohjaiseen tiimityöhön ilmiöoppimisen ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien parissa.

Hankkeen muut yhteistyökumppanit:
Tampereen ammattikorkeakoulu (koordinoiva taho)
Lapin yliopisto
Jyväskylän yliopisto
Helsingin yliopisto


Principal Investigator


Primary responsible unit


Follow-up groups

Profiling areaArt Education (Department of Music, Art and Culture Studies MUTKU) TKAMusic Education (Department of Music, Art and Culture Studies MUTKU) MKA


Last updated on 2024-16-09 at 15:07