Muikun geneettinen vaihtelu eri osissa Vuoksen vesistöä: osakantojen samakaltaisuus MSC sertfioinnissa (Muikun geenit)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero96940


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 12 000,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.05.2019

Hankkeen päättymispäivämäärä31.12.2020


Tiivistelmä

Itä-Suomen järvialueen kaupallisesti kalastettavalle muikulle on tavoitteena hankkia MSC-sertifikaatti (Karels 2018 Itä-Suomen muikunkalastuksen MSC-sertifikaatti, taustaa ja hakuprosessin tilanne –esitelmä). Marine Stewardship Council (MSC) -sertifikaatti on yksi tunnetuimmista kalastusalan kansainvälisistä ympäristömerkeistä. MSC:n kestävän kalastuksen ympäristöstandardi sertifioi kaiken tyyppiset luonnonkalan kalastukset sekä merellä että sisävesillä ja kalastustuotteen alkuperäketjun.

Muikkukalastuksen MSC-sertifioinnin taustalla on tosiasia, että nykypäivän kuluttajat haluavat vastuullisesti pyydettyä kalaa ja siten yhä laajemmin myös markkinat ja kauppaketjut edellyttävät laatuleimaa kestävästä kalakantojen hyödyntämisestä. MSC-kalastussertifioinnin yhteydessä tarkistetaan ja pyritään kehittämään kolmea pääperiaatetta: 1) Selvitetään monipuolisesti kohdelajin kalakannan tila ja kalastusponnistus pyritään ohjaamaan tasolle, joka on kalakannalle kestävää. 2) Selvitetään kalastuksen keskeiset vaikutukset koko vesiekosysteemiin ja kalastusta pitää harjoittaa tavalla, joka säilyttää ekosysteemin rakenteen, tuotantokyvyn, toiminnan ja monimuotoisuuden. 3) Kahden aiemman pääperiaatteen saavuttaminen edellyttää tehokkaita kalastuksen hallintajärjestelmiä, joiden avulla kalastuksen täytyy noudattaa paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä säännöstöjä ja sen on käytettävä hallintajärjestelmää, joka kykenee sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja takaamaan toiminnan kestävyyden.
Sertifioinnin esiselvityksissä erääksi keskeiseksi kysymykseksi on noussut Saimaan kaltaisen sokkeloisen reittiveden eri altaiden muikkukantojen samankaltaisuus ja hyödynnettävän ohjausyksikön maantieteellinen rajaus. Muikun tiedetään liikkuvan läheisten altaiden välillä (esim. Paasivesi ja Haukivesi), mutta toisaalta järvenselkien välillä voidaan havaita myös selkeitä kasvueroja. Tässä hankkeessa selvitetään geneettisen analyysin avulla suunnitellun sertifiointialueen muikkukantojen välistä geneettistä vaihtelua ja kantojen samankaltaisuutta.

Hankkeen tavoitteena on selvittää suunnitelulla järvi-Suomen alueella (Kuva 1), millaista on eri altaiden muikkukantojen välinen geneettinen vaihtelu. Selvityksellä pyritään selkiyttämään sitä, kuinka laajalla maantieteellisellä alueella voidaan muikkua hyödyntää yhtenäisenä resurssina. Laaja yhtenäinen hyödyntämisalue mahdollistaa lomitetun erillisaltaiden kantojen käytön, jonka avulla voidaan tasata yksittäisten kaupallisten kalastajien saaliin vaihtelua ja yksittäisille altaille kohdistuvaa kalastuspainetta. Laajan yhtenäisresurssin sertifiointikustannukset ovat myös alhaisemmat kuin usean yksittäisen osakannan.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Viimeisin päivitys 2022-06-07 klo 12:41