Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään (JUST-FOOD)
Tutkimusta rahoitti strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
Päärahoittaja
Rahoittajan antama koodi/diaarinumero: 327369
Päärahoittajan myöntämä tuki (€)
- 870 249,00
Rahoitusohjelma
Hankkeen aikataulu
Hankkeen aloituspäivämäärä: 01.06.2019
Hankkeen päättymispäivämäärä: 28.02.2023
Tiivistelmä
JUST-FOOD, reilu ruokamurros - hankkeessa tarkastellaan ruokasysteemin murroksen ekologisia, taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia sekä kehitetään keinoja, joiden avulla mahdollisteataan oikeudenmukainen, kestävä ja sosiaalisesti sekä poliittisesti hyväksyttävä siirtymä kohti tervellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestlmää. Hanke tuottaa tietoa reilun ruokamurroksen edellytksistä, arviointityökaluja tukemaan ruokajärjestelmän uudistamista sekä tieteellisesti perusteltuja argumenttejä kestävän ruokapolitiikan tueksi. Näin hanke tukee päätöksentekijöitä politiikan suunnittelussa ja toimeenpanossa. Hanke rakentaa polkuja kohti oikeudenmukaista ruokajärjestelmää yhdessä yhteiskunnan eri tasoilla toimivien asianosaisten kanssa huomioiden sekä kulutuksen että tuotannon ja jalostuksen näkökulmat politiikan teosta käytäntöön.
Vastuullinen johtaja
Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)
Päävastuullinen yksikkö
Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset
- Kohti reilua ruokajärjestelmää : ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä ilmastopolitiikan keinojen oikeudenmukaisuudesta (2021) Paloviita, Ari; et al.; D4; OA
- Policy mixes for more vital legume value chains : Evaluation across competing policy frames (2021) Kaljonen, Minna; et al.; A1; OA
- Reilu siirtymä, ekologinen solidaarisuus ja kestävyysmurroksen mahdollisuus? (2021) Huttunen, Suvi; et al.; A2; OA
- Julkiset ruokapalvelut voivat toimia reilun ruokamurroksen edelläkävijöinä (2020) Kaljonen, Minna; et al.; D1; OA
- Reilu ruokamurros vaatii eri tavoitteita yhteensovittavaa politiikkaa ja laajaa osallistumista (2020) Kaljonen, Minna; et al.; D4; OA; 978-952-11-5234-4
- Ruokajärjestelmän haavoittuvuus koronaviruspandemialle (2020) Paloviita, Ari; et al.; D1; OA
- Socio-cultural lock-ins and the difficulty of sustainability transition in fertilization : response to Struckman (2020) Huttunen, Suvi; B1; OA
- Tuottajien ääni kuuluviin Just Food -hankkeessa (2020) Karttunen, Kaisa; et al.; D1; OA