Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen!


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumeroS21947


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 60 000,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.11.2019

Hankkeen päättymispäivämäärä30.06.2023


Tiivistelmä

Talouden myönteinen kehitys on heijastunut yrityksiin ja ilmenee kiinnostuksena työhyvinvoinnin kehittämiseen.
Ongelmaan haettava ratkaisu. Yrityksissä työhyvinvointiin liittyvät toimet ovat toisistaan irrallisia, lyhytnäköisiä ja hetkellisiä, ne eivät muodosta kokonaisuutta eikä niitä johdeta tavoitteellisesti ja suunnitellusti. Hankkeessa kehitetetään helppokäyttöinen ja maksuton älypuhelimella ja tietokoneella toimiva työhyvinvoinnin johtamisen arviointi- ja kehittämismenetelmä, jolla yritykset tunnistavat työhyvinvoinnin kokonaisuuteen liittyviä kehittämistarpeita ja saavat ohjeet niiden omatoimiseen ja henkilöstöä osallistavaan kehittämiseen sekä työhyvinvoinnin kokonaisuuden johtamiseen. Sellaista digitaalista älysovellusta ei ole, joka palvelisi monenlaisia yrityksiä.
Tavoitteet. Hankkeen konkreettisina tavoitteina on 1) tehdä älypuhelimella ja tietokoneella toimiva maksuton, testattu ja netistä saatava työhyvinvoinnin johtamisen arviointi- ja kehittämismenetelmä, joka tunnistaa yrityksen työhyvinvoinnin johtamisen tason ja kehittämistarpeet ja ohjaa kehittämistarpeiden mukaisiin kehittämistoimiin sekä 2) levittää valmis sovellus laajasti maan eri yrityksiin ja organisaatioihin.
Hankkeen tuotokset. Hankkeessa kehitetään Työhyvinvoinnin johtamisen kuntokoulu -menetelmä, jolla yritykset voivat arvioida ja kehittää työhyvinvoinnin johtamista. Se koostuu 1) työhyvinvoinnin johtamisen kuntokartoituksesta, joka sisältää kysymyspatteriston ja jolla yritykset itsearvioivat työhyvinvoinnin johtamisen tilaansa. 2) Kysymyspatteriston tuloksena menetelmä antaa palautteen työhyvinvoinnin johtamisen tasosta ja nostaa esille työhyvinvoinnin johtamisen kehitystarpeet. 3) Kehittämistarpeet ohjaavat työhyvinvoinnin johtamisen menettelytapoihin, menetelmiin ja arviointeihin. Työhyvinvoinnin johtamisen kuntokoulu -menetelmä on älypuhelimella ja tietokoneella toimiva yksinkertainen ja helppokäyttöinen ohjelma. Lisäksi esimiesten ja johdon tueksi tehdään Työhyvinvoinnin johtamisen muistikirja, johon on koottu työhyvinvoinnin kokonaisuuden kannalta keskeiset toimet ja joiden tulisi toteutua yrityksissä.
Osatoteuttajat. Vaasan, Oulun, Lapin, Jyväskylän ja Turun yliopistot sekä Oulun, Jyväskylän, Turun ja Saimaan ammattikorkeakoulut ovat osatoteuttajia. Ryhmä on toimiva ja siinä toimijat ovat kokeneita huippuasiantuntijoita. Vaasan yliopisto koordinoi hanketta.
Kohderyhmä. Kohderyhmänä ovat osatoteuttajien alueilla toimivat pääasiassa pienet ja keskisuuret eri toimialojen yritykset (5-10 yritystä/osallistujan vaikutusalue).
Menetelmät. Hankkeen kehittämismenetelmiä ovat osatoteuttajien yhteiset ryhmätyöt, työpajatyöskentely yritysten kanssa eri alueilla, digisovelluksen testaus osatoteuttajien kesken ja yritysten kanssa, yrityksiltä saatu arviointi, digisovelluksen pilotointi sekä työhyvinvoinnin johtamisen vaikutusten arviointi. Valmis menetelmä levitetään laajasti yrityksiin eri tahojen ja kanavien kautta.
Odotetut vaikutukset. Hankkeen vaikutuksia ovat tavoitteellinen ja systemaattinen työhyvinvoinnin johtaminen yrityksissä, minkä lopputuloksena saavutetaan hyvinvoiva, työkykyinen, ammattitaitoinen ja työhönsä motivoitunut henkilöstö. Työhyvinvointikulttuuri paranee ja työhyvinvointitoiminta lisääntyy, kun menetelmät ovat helposti saatavilla. Yritystasolla vaikutukset näkyvät parempana tuottavuutena ja innovatiivisuutena. Sairauspoissaoloista, työkyvyttömyydestä ja tapaturmista aiheutuvat kustannukset vähenevät ja pysyvät hallinnassa. Vaikutukset ulottuvat pitkällä ajanjaksolla paitsi yrityksen menestymiseen ja vetovoimaisuuteen, myös työelämän laatuun ja sitä kautta koko kansantalouteen.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Viimeisin päivitys 2023-21-12 klo 10:30