Uudet proteiinilähteet yksilön, ympäristön ja yhteiskunnan hyväksi (ScenoProt)
Tutkimusta rahoitti strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
Päärahoittaja
Rahoittajan antama koodi/diaarinumero: 314243 LUKE
Päärahoittajan myöntämä tuki (€)
- 520 000,00
Rahoitusohjelma
Hankkeen aikataulu
Hankkeen aloituspäivämäärä: 01.01.2018
Hankkeen päättymispäivämäärä: 30.04.2021
Tiivistelmä
Kasvi-, sieni-, ja kalatuotteita syödään nykyistä enemmän, ja lihan käyttö on vähentynyt. Tämän seurauksena kansanterveys on parantunut ja kroonisten sairauksien, esim. diabeteksen ja syövän, ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun.
Ihmisravinnoksi ja eläinten rehuksi saadaan proteiinia uusista lähteistä, jotka eivät kiihdytä ilmastonmuutosta ja löytyvät läheltä. Uudet suomalaiset elintarvikkeet on tuotteistettu niin, että kuluttajat pitävät niistä ja ne ovat tunnettuja brändejä myös maailmalla.
Ihmisravinnoksi ja eläinten rehuksi saadaan proteiinia uusista lähteistä, jotka eivät kiihdytä ilmastonmuutosta ja löytyvät läheltä. Uudet suomalaiset elintarvikkeet on tuotteistettu niin, että kuluttajat pitävät niistä ja ne ovat tunnettuja brändejä myös maailmalla.
Vastuullinen johtaja
Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)
Päävastuullinen yksikkö
Seurantakohteet
Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset
- Developing a matrix framework for protein transition towards more sustainable diets (2021) Paloviita, Ari; A1; OA
- Ruokajärjestelmän haavoittuvuus koronaviruspandemialle (2020) Paloviita, Ari; et al.; D1; OA
- Charitable food aid in Finland : from a social issue to an environmental solution (2019) Tikka, Ville; A1; OA
- Innovations for sustainable protein systems (2019) Paloviita, Ari; A4; OA; 978-80-245-2316-3