Monimenetelmällinen interventiotutkimus hyvinvointivalmennuksen vaikutuksista keholliseen tietoon ja liikunta-aktiivisuuteen ylipainoisilla henkilöillä (WellCo)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero-


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 120 000,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.08.2018

Hankkeen päättymispäivämäärä31.12.2022


Tiivistelmä

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää voimavaralähtöinen hyvinvointivalmennusohjelma, joka auttaa ylipainoisia henkilöitä tunnistamaan ja tulkitsemaan oman kehon viestejä liikkumisen aikana, ja näin omaksumaan liikunta-aktiivisuutta ja hyvinvointia edistäviä ajattelu- ja käyttäytymismalleja. Interventio käynnistyy elokuussa 2018 ja kestää 12 kuukautta, jota seuraa 12 kuukauden seuranta-aika. Tutkimuksessa on hyvinvointivalmennusta saava interventioryhmä (N=120) sekä kontrolliryhmä (N=120). Työikäiset tutkittavat rekrytoidaan työterveyshuollon kautta. Hyvinvointivalmennus sisältää ryhmäohjausta, verkkovalmennusta sekä ohjattuja että itsenäisiä liikuntaharjoitteita. Valmennuksessa harjoitellaan erityisesti yksilöiden sisäisiin, kehollisiin prosesseihin kohdentuvia itsesäätelytaitoja (mm. kehon kuuntelu, kehon hallinta, säätely ja rentoutus), jotka auttavat liikunta-aktiivisuuden ylläpitämisessä arjessa. Harjoitusohjelman sisältö suunnitellaan yksilöllisesti Firstbeat-voimavara-analyysin perusteella. Valmennuksen tukena käytetään videointeja sekä sähköisiä valmennustyökaluja.

Muutoksia liikunta-aktiivisuudessa, liikkumisessa, kehon koostumuksessa ja psykologisissa tekijöissä (pystyvyys, koettu stressi, mielenhyvinvointi) arvioidaan tutkimuksen alussa (t0), interventiojakson jälkeen (t1) ja vuoden seurannassa (t2). Interventiotutkimuksen yksityiskohtainen aikataulusuunnitelma löytyy liitteenä olevasta tutkimussuunnitelmasta (ks. sivu 8).

Tutkimushankkeen voimavaralähtöinen ja kehollista oppimista korostava hyvinvointivalmennus on uudenlainen lähestymistapa elämäntapamuutosten tukemisessa. Tutkimuksen tulokset lisäävät ymmärrystä yksilöllisten voimavarojen vaikutuksesta liikunta-aktiivisuuteen. Hyvinvointivalmennuksen menetelmät ovat sovellettavissa useille kohderyhmille. Erityisesti ylipainoiset voivat hyötyä kehollista tietoa vahvistavista harjoitteista, ja oppia tunnistamaan itselle sopivia tapoja liikunnan lisäämiseen ja ylläpitämiseen.


Vastuullinen johtaja


Päävastuullinen yksikkö


Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset


Viimeisin päivitys 2023-06-02 klo 15:17