KESTÄVÄN PROTEIINIJÄRJESTELMÄN HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET ELINTARVIKEALAN YRITYSTEN NÄKÖKULMASTA


Päärahoittaja


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 10 000,00


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.01.2018

Hankkeen päättymispäivämäärä31.12.2018


Tiivistelmä

Yksi elintarvikealan suurista tulevaisuuden muutoksista liittyy proteiinijärjestelmän kehittymiseen kohti kestävämpiä proteiinilähteitä. Nykyinen länsimainen proteiinijärjestelmä on painottunut suurelta osin liha- ja maitotuotteiden tuotantoon ja kulutukseen. Proteiinijärjestelmän kestävyyden kannalta näihin proteiinilähteisiin liittyy kuitenkin ongelmia, jotka liittyvät terveyteen (lihan korostunut osuus ruokavaliossa), ympäristöön (eläinperäisen alkutuotannon ilmasto- ja muut ympäristövaikutukset), eettisyyteen (eläinten hyvinvointi), elintarvikejärjestelmän haavoittuvuuteen (eläintautien leviäminen), ylikalastukseen ja proteiinirehun tuontiriippuvuuteen. Proteiinijärjestelmän ja koko elintarvikealan uudistumisessa tulisi painopistettä siten siirtää kohti paikallisesti tuotettuja kasviperäisiä proteiinilähteitä (esim. palkokasvit), sieniä sekä vähemmän kalastettuja kalalajeja (esim. särki ja lahna). Näihin proteiinilähteisiin perustuviin tuotteisiin (esim. Nyhtökaura, Härkis, Järkisärki) myös kuluttajat ovat parin viime vuoden aikana osoittaneet kasvavaa mielenkiintoa ja ostohalukkuutta. Toisaalta kokonaan uusia mahdollisuuksia elintarvikealan yrityksille tarjoavat uuselintarvikkeet (esim. hyönteiset) sekä bioteknologian kehittyminen (esim. keinoliha).Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa elintarvikealan yritysten näkemyksiä kestävän proteiinijärjestelmän haasteista ja mahdollisuuksista, kuvailla proteiinijärjestelmän muutosta yritysten näkökulmasta ja tunnistaa keskeiset kehittämiskohteet ja jatkotutkimusteemat kestävään proteiinijärjestelmään liittyen.


Vastuullinen johtaja


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet

ProfiloitumisalueHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.Well


Viimeisin päivitys 2023-24-08 klo 20:51