D1 Article in a trade journal
Lukumummit ja -vaarit lasten lukutaidon tukena jo kymmenen vuotta (2021)


Jalonen, A., & Kettunen, A. (2021). Lukumummit ja -vaarit lasten lukutaidon tukena jo kymmenen vuotta. Kielikukko, 41(4), 2-5. https://finrainfo.fi/wp-content/uploads/2023/02/Kielikukko_4_2021_www.pdf


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editors: Jalonen, Adrienn; Kettunen, Annastiina

Journal or series: Kielikukko

ISSN: 0780-0940

Publication year: 2021

Volume: 41

Issue number: 4

Pages range: 2-5

Publisher: Finra ry

Publication country: Finland

Publication language: Finnish

Persistent website address: https://finrainfo.fi/wp-content/uploads/2023/02/Kielikukko_4_2021_www.pdf

Publication open access: Openly available

Publication channel open access: Delayed open access channel

Publication is parallel published (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/86848


Abstract

Niilo Mäki Instituutin Lukumummi ja -vaari -toiminta viettää tänä vuonna juhlavuotta. Vuodesta 2012 asti Lukumummit ja -vaarit ovat käyneet kouluilla lukemassa lasten kanssa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella kehitetyssä toiminnassa seniori-ikäiset vapaaehtoiset lukevat koulupäivän aikana koulun tiloissa oppilaiden kanssa kahden kesken. Viikoittaisilla lukutuokioilla luetaan yhdessä sopivantasoista kaunokirjaa ja keskustellaan luetusta. Niilo Mäki Instituutti on luonut tämän tutkimustietoon perustuvan toimintamuodon lukutaidon ja lukemisen tukemiseen. Alusta asti yhteistyökumppanina on toiminut Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL), ja yhteistyö on tiivistynyt entisestään vuonna 2018, jolloin toiminnan ylläpito- ja vakiinnuttamisvaihe käynnistyi. Viimeisen kolmen vuoden aikana MLL:n rekrytoinnin ansiosta vapaaehtoisten määrä on kolminkertaistunut, ja tällä hetkellä vapaaehtoisia on toiminnassa mukana yli 900 ja lapsia noin 3000. Kouluja on mukana toiminnassa ympäri Suomen.
Kuten kaikissa Niilo Mäki Instituutin hankkeissa, myös tässä toiminnassa on kehitetty mallit erilaisiin tarpeisiin ja eri kohderyhmille. Toisessa toimintamallissa Lukumummit ja -vaarit lukevat niiden oppilaiden kanssa, jotka tarvitsevat vahvistusta sujuvaan lukutaitoon ja lukumotivaatioon, ja toisessa suomi toisena kielenä -oppijoiden kanssa keskittyen erityisesti sanavaraston kehityksen tukemiseen. Toimintaan osallistuvat oppilaat ovat alakouluikäisiä.


Keywords: children (age groups); reading disorders; reading; literacy; older people; volunteers; volunteer work


Contributing organizations

Other organizations:


Ministry reporting: Yes

Reporting Year: 2021


Last updated on 2023-10-05 at 09:11