A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
From the forest to the plate – Hemicelluloses, galactoglucomannan, glucuronoxylan, and phenolic-rich extracts from unconventional sources as functional food ingredients (2022)


Granato, D., Reshamwala, D., Korpinen, R., Azevedo, L., Vieira do Carmo, M. A., Cruz, T. M., Marques, M. B., Wen, M., Zhang, L., Marjomäki, V., & Kilpeläinen, P. (2022). From the forest to the plate – Hemicelluloses, galactoglucomannan, glucuronoxylan, and phenolic-rich extracts from unconventional sources as functional food ingredients. Food chemistry, 381, Article 132284. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132284


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatGranato, Daniel; Reshamwala, Dhanik; Korpinen, Risto; Azevedo, Luciana; Vieira do Carmo, Mariana Araújo; Cruz, Thiago Mendanha; Marques, Mariza Boscacci; Wen, Mingchun; Zhang, Liang; Marjomäki, Varpu; et al.

Lehti tai sarjaFood chemistry

ISSN0308-8146

eISSN1873-7072

Julkaisuvuosi2022

Volyymi381

Artikkelinumero132284

KustantajaElsevier BV

JulkaisumaaAlankomaat

Julkaisun kielienglanti

DOIhttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132284

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusOsittain avoin julkaisukanava

Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX)https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/79668

Julkaisu on rinnakkaistallennettuhttp://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022020217329


Tiivistelmä

This study aimed to characterise pressurised hot water (PHW) extracts from nonconventional sources of functional carbohydrates and phenolic compounds in terms of antioxidant capacity, antiviral activity, toxicity, and human erythrocytes’ protection antidiabetic potential. PHW extracts of Norway spruce bark (E1 + E2) and Birch sawdust (E3 + E4) contained mostly galactoglucomannan and glucuronoxylan. In contrast, samples E5 to E9 PHW extracted from Norway spruce, and Scots pine bark are rich sources of phenolic compounds. Overall, phenolic-rich extracts presented the highest inhibition of α-amylase and α-glucosidase and protection against stable non-enveloped enteroviruses. Additionally, all extracts protected human erythrocytes from hemolysis. Cell-based experiments using human cell lines (IMR90 and A549) showed extracts’ non-toxic in vitro profile. Considering the relative toxicological safety of extracts from these unconventional sources, functional carbohydrates and polyphenol-rich extracts can be obtained and further used in food models.


YSO-asiasanathappiradikaalithemiselluloosagalaktoglukomannaanittanniinitfenoliset yhdisteethiilihydraatitsolumallitterveysvaikutuksetsivutuotteet

Vapaat asiasanatmetsäteollisuuden sivuvirrat


Liittyvät organisaatiot


Hankkeet, joissa julkaisu on tehty


OKM-raportointiKyllä

Raportointivuosi2022

JUFO-taso2


Viimeisin päivitys 2024-22-04 klo 22:19