A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Banal Sustainability : Renewing the Cultural Norm of Not Wasting Food (2022)
Raippalinna, L.-M. (2022). Banal Sustainability : Renewing the Cultural Norm of Not Wasting Food. Ethnologia Europaea, 52(1), 1-23. https://doi.org/10.16995/ee.4804
JYU-tekijät tai -toimittajat
Julkaisun tiedot
Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Raippalinna, Liia-Maria
Lehti tai sarja: Ethnologia Europaea
ISSN: 0425-4597
eISSN: 1604-3030
Julkaisuvuosi: 2022
Ilmestymispäivä: 04.03.2022
Volyymi: 52
Lehden numero: 1
Artikkelin sivunumerot: 1-23
Kustantaja: Open Library of the Humanities
Julkaisumaa: Britannia
Julkaisun kieli: englanti
DOI: https://doi.org/10.16995/ee.4804
Julkaisun avoin saatavuus: Avoimesti saatavilla
Julkaisukanavan avoin saatavuus: Kokonaan avoin julkaisukanava
Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/82164
Tiivistelmä
Recently food waste has been raised as a major sustainability problem: roughly one third of the food produced globally ends up lost or wasted. In this article, I analyse the ways interested citizens attach meaning to food waste reduction, based on eight qualitative interviews conducted with people attending a consumer education event in Helsinki in 2017. Adopting a discourse studies approach, I ask how the rationale of food waste reduction is constructed in the interviews. I present three discourses in which it is constructed and discuss a discursive change constructed in the data. I interpret the change as reconstituting the traditional cultural norm of not wasting food. It is connected to (hopes for) a wider sustainability transition and a related cultural change.
YSO-asiasanat: kestävä kehitys; kestävä kulutus; ruoka; ruokahävikki; kulttuurin muutos; normit; ihanteet; diskurssintutkimus
Vapaat asiasanat: food waste reduction; banal sustainability; cultural norms; cultural ideals; discourse analysis
Liittyvät organisaatiot
OKM-raportointi: Kyllä
Raportointivuosi: 2022
JUFO-taso: 3