A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Banal Sustainability : Renewing the Cultural Norm of Not Wasting Food (2022)


Raippalinna, L.-M. (2022). Banal Sustainability : Renewing the Cultural Norm of Not Wasting Food. Ethnologia Europaea, 52(1), 1-23. https://doi.org/10.16995/ee.4804


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatRaippalinna, Liia-Maria

Lehti tai sarjaEthnologia Europaea

ISSN0425-4597

eISSN1604-3030

Julkaisuvuosi2022

Ilmestymispäivä04.03.2022

Volyymi52

Lehden numero1

Artikkelin sivunumerot1-23

KustantajaOpen Library of the Humanities

JulkaisumaaBritannia

Julkaisun kielienglanti

DOIhttps://doi.org/10.16995/ee.4804

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusKokonaan avoin julkaisukanava

Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX)https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/82164


Tiivistelmä

Recently food waste has been raised as a major sustainability problem: roughly one third of the food produced globally ends up lost or wasted. In this article, I analyse the ways interested citizens attach meaning to food waste reduction, based on eight qualitative interviews conducted with people attending a consumer education event in Helsinki in 2017. Adopting a discourse studies approach, I ask how the rationale of food waste reduction is constructed in the interviews. I present three discourses in which it is constructed and discuss a discursive change constructed in the data. I interpret the change as reconstituting the traditional cultural norm of not wasting food. It is connected to (hopes for) a wider sustainability transition and a related cultural change.


YSO-asiasanatkestävä kehityskestävä kulutusruokaruokahävikkikulttuurin muutosnormitihanteetdiskurssintutkimus

Vapaat asiasanatfood waste reduction; banal sustainability; cultural norms; cultural ideals; discourse analysis


Liittyvät organisaatiot


OKM-raportointiKyllä

Raportointivuosi2022

JUFO-taso3


Viimeisin päivitys 2024-30-04 klo 17:36