E1 Yleistajuinen artikkeli, sanomalehtiartikkeli
Ruokaturva, kriisit ja maatalous (2022)
Puupponen, A. (2022, 40). Ruokaturva, kriisit ja maatalous. Tieteessä tapahtuu, (2). https://www.tieteessatapahtuu.fi/numerot/2-2022/ruuan-alkutuotanto
Tutkimusta rahoitti strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
JYU-tekijät tai -toimittajat
Julkaisun tiedot
Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Puupponen, Antti
Lehti tai sarja: Tieteessä tapahtuu
ISSN: 0781-7916
eISSN: 1239-6540
Julkaisuvuosi: 2022
Volyymi: 40
Lehden numero: 2
Kustantaja: Tieteellisten seurain valtuuskunta
Julkaisumaa: Suomi
Julkaisun kieli: suomi
Pysyvä verkko-osoite: https://www.tieteessatapahtuu.fi/numerot/2-2022/ruuan-alkutuotanto
Julkaisun avoin saatavuus: Avoimesti saatavilla
Julkaisukanavan avoin saatavuus: Kokonaan avoin julkaisukanava
Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/80718
Tiivistelmä
Sitä, että ruoka tulee maaseudulta, on totuttu pitämään itsestäänselvyytenä. Monenlaiset asiat haastavat tarkastelemaan asiaa toisin: Ruokaturva on noussut polttavan ajankohtaiseksi, ja tuotantoeläinten hyvinvoinnissa pitää huomioida uudetkin tartuntataudit. Samaan aikaan maaseudulta nousee paikkaseksikkäitä yrityksiä, jotka hyödyntävät brändäystä taitavasti tavoitellen etenkin y-sukupolven huomiota.
YSO-asiasanat: ruoka; ruokaturva; elintarviketuotanto; maataloustuotanto; maataloustuotteet; maaseutu; kestävä kehitys; kriisit
Liittyvät organisaatiot
Hankkeet, joissa julkaisu on tehty
- Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään
- Kortetmäki, Teea
- Suomen Akatemia
OKM-raportointi: Kyllä
Raportointivuosi: 2022