C2 Edited work
Lähikuva. Vol 35 Nro 1-2 : Ihmisen ja luonnon suhde (2022)


Hiltunen, K., & Rainio, M. (Eds.). (2022). Lähikuva. Vol 35 Nro 1-2 : Ihmisen ja luonnon suhde (35). Lähikuva-yhdistys. Lähikuva. https://journal.fi/lahikuva/issue/view/8240


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editors: Hiltunen, Kaisa; Rainio, Minna

Journal or series: Lähikuva

eISSN: 2343-399X

Publication year: 2022

Publication date: 22/04/2022

Volume: 35

Issue number: 1-2

Publisher: Lähikuva-yhdistys

Publication country: Finland

Publication language: Finnish

Persistent website address: https://journal.fi/lahikuva/issue/view/8240

Publication open access: Openly available

Publication channel open access: Open Access channel


Abstract

Ympäristö- ja luontoteemat nousivat elokuvatutkijoiden kiinnostuksen kohteiksi isommin vuoden 2010 tienoilla ekokriittisen tutkimusotteen myötä. Lähikuvan vuoden 2014 ensimmäinen numero osallistui tähän keskusteluun teemalla ”Mediamaisemia: Audiovisuaalinen kulttuuri ja ekokritiikki”.

Posthumanismin, kriittisen eläintutkimuksen ja humanistisen ympäristötutkimuksen myötä keskustelu on saanut uusia kierroksia ja tasoja. Tähän historialliseen hetkeen ajoittuu Lähikuvan kaksoisnumero 1–2/2022 ”Ihmisen ja luonnon suhde”, jonka otsikon tulisi tarkalleen ottaen olla tietysti ”Ihmisen ja muun luonnon suhde”, sillä lähtökohtana on ajatus ihmisenkin kuulumisesta luontoon.

Teemanumeron sato on ajatuksia herättävä ja monipuolinen niin aineistojen, aiheiden kuin lähestymistapojen osalta. Aineistona on käytetty elokuvia, videoteoksia, äänitaidetta, Instagram- ja Twitter-julkaisuja sekä verkkouutisia ja analyysimenetelminä muun muassa sisällönanalyysiä, vastaanottotutkimusta ja taiteellista tutkimusta. Numeron kirjoittajat ovat myös inspiroituneet huomioimaan eri aisteja aineistojen valinnassa ja näkökulmissa.


Keywords: media studies; film research; relation to nature; posthumanism; ecocriticism


Contributing organizations


Ministry reporting: Yes

Reporting Year: 2022

JUFO rating: 1


Last updated on 2023-21-08 at 13:40