G5 Artikkeliväitöskirja
Environmental change effects on lake food web structure and nutritional quality (2022)
Ympäristömuutoksen vaikutukset järviravintoverkkojen rakenteeseen ja ravitsemukselliseen laatuun


Keva, O. (2022). Environmental change effects on lake food web structure and nutritional quality [Doctoral dissertation]. University of Jyväskylä. JYU Dissertations, 525. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9168-5


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatKeva, Ossi

eISBN978-951-39-9168-5

Lehti tai sarjaJYU Dissertations

eISSN2489-9003

Julkaisuvuosi2022

Sarjan numero525

Kirjan kokonaissivumäärä1 verkkoaineisto (55 sivua, 26 sivua useina numerointijaksoina, 3 numeroimatonta sivua)

KustantajaUniversity of Jyväskylä

KustannuspaikkaJyväskylä

JulkaisumaaSuomi

Julkaisun kielienglanti

Pysyvä verkko-osoitehttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9168-5

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusKokonaan avoin julkaisukanava


Tiivistelmä

Ilmastonmuutos ja voimakas maankäyttö edistävät järvien rehevöitymistä ja tummumista vaikuttaen eliöiden yhteisörakenteeseen ja ravintoverkko-prosesseihin. Tässä väitöskirjassa tutkin ympäristömuutoksien vaikutuksia järvien ravintoverkkojen rakenteeseen, energiavirtoihin ja ravitsemukselliseen laatuun (eliöiden rasvahappo- ja elohopeapitoisuus) subarktisilla ja boreaalisilla vyöhykkeillä. Eikosapentaeeni- (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA) ovat muutamien leväryhmien tuottamia tärkeimpiä omega-3 monityydyttymättömiä rasvahappoja (PUFA) edistäen kuluttajien kasvua ja lisääntymistä. Elohopea on myrkyllinen raskasmetalli, joka kertyy eliöihin ravinnosta. Subarktisissa järvissä lämpeneminen ja tuottavuuden kasvu alensi kasvi- ja eläinplanktonyhteisöjen EPA+DHA-pitoisuutta. Boreaalisissa järvissä vastaavia muutoksia ei havaittu. Sestonin ja vesikirppujen PUFA-pitoisuudet eivät korreloineet boreaalisella vyöhykkeellä, jossa vesikirput valikoivat hyvälaatuisia leviä ravinnokseen. Boreaalisilla alueilla ahvenen (Perca fluviatilis (L.)) DHA-pitoisuus laski hieman kirkasvetisistä matalampiin tummavetisiin järviin. Subarktisella ilmasto-tuottavuus-jatkumolla kalayhteisön ravinnollinen laatu ei heikentynyt, vaikka niiden ravintokohteiden, eläinplanktonin ja syvänteen pohjaeläinten, EPA- ja DHA-pitoisuudet alenivat. Boreaalisissa happamissa metsäjärvissä ahventen energiasta suurempi osa oli peräisin maalta kuin järven sisäisestä tuotannosta, mikä oletettavasti nosti ahventen elohopea- ja omega-6 PUFA-pitoisuuksia. Subarktisissa järvissä lämpötilan ja tuottavuuden kasvu lisäsi sinibakteerien, pienten vesikirppujen, pienten pohjaeläinten ja lämpimiin vesiin sopeutuneiden särkikalojen osuutta eliöyhteisöissä. Samalla biomassa kasvoi erityisesti joka toisella trofiatasolla (kasviplankton ja selkärangattomia syövät kalat) muuttaen järvien biomassapyramidien muotoa. Ravintoverkkoprosessit ja rasvahappojen siirtyminen vaikuttavat eroavan eri lämpötilavyöhykkeillä. Jatkotutkimuksia yhtenäistetyin menetelmin tarvitaan selvittämään johtuvatko havaitut erot menetelmällisistä vai ekologisista tekijöistä.


YSO-asiasanatjärvetympäristönmuutoksetrehevöityminenvedenlaaturavintoverkotravinnekiertobiomassa (ekologia)kalatravintoarvoelohopearasvahapotväitöskirjat

Vapaat asiasanatalloktonia; tummuminen


Liittyvät organisaatiot


OKM-raportointiKyllä

VIRTA-lähetysvuosi2022


Viimeisin päivitys 2025-14-03 klo 12:57