A3 Book section, Chapters in research books
Kielentutkimuksen käsitteet historiantutkimuksessa (2022)


Ihalainen, P., & Saarinen, T. (2022). Kielentutkimuksen käsitteet historiantutkimuksessa. In P. Ihalainen, & H. Valtonen (Eds.), Sanat siltana menneeseen : kielelliset lähestymistavat historiantutkimuksessa (pp. 119-142). Gaudeamus.


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsIhalainen, Pasi; Saarinen, Taina

Parent publicationSanat siltana menneeseen : kielelliset lähestymistavat historiantutkimuksessa

Parent publication editorsIhalainen, Pasi; Valtonen, Heli

ISBN978-952-345-186-5

eISBN978-952-345-786-7

Publication year2022

Pages range119-142

Number of pages in the book207

PublisherGaudeamus

Place of PublicationHelsinki

Publication languageFinnish

Publication open accessNot open

Publication channel open access


Abstract

Menneisyyden ajattelusta ja keskustelusta eli kielellisestä toiminnasta kiinnostunut historiantutkimus voi tutkimuskysymyksiä muotoillessaan soveltaa myös kielentutkimuksessa kehitettyjä käsitteitä. Tutkija voi kysyä, missä eri paikoissa keskustelua käytiin (keskustelun monipaikkaisuus) ja millaisia yhteyksiä näiden paikkojen välillä oli – paikallisesti, kansallisesti tai kansainvälisesti. Miten historiallisten toimijoiden liikkuvuus ajassa ja tilassa aikaansai keskustelun siirtymiä eri paikkojen välillä? Miten yksilöiden historialliset ja ruumiillistuneet kokemukset vaikuttivat heidän toimintaansa keskustelutilanteissa (toimijahistoria)? Miten menneisyydestä periytyvät puhe- ja ajattelutavat kohtasivat keskustelutilanteessa (historialliset trajektorit, liikeradat tai siirtymät)? Mitä tutkimuksen kohdistaminen diskurssien törmäämiseen menneisyyden keskustelutilanteissa (neksus) kertoo laajemmista historian ilmiöistä? Mistä keskustelun eri vaiheet alkoivat, millainen oli niiden dynamiikka, ja minkä muiden diskurssien kanssa ne ristesivät (diskurssisykli)? Osoitamme tässä luvussa, miten tällaiset analyyttiset käsitteet auttavat rajamaan tutkimuskohdetta ja kohdistamaan analyysia laajoja historiallisia aineistoja tutkittaessa.


Keywordshistorical researchhistory scholarshistoriographylanguage researchwordsconcepts (notions)concept analysispoliticsconversationdiscoursediscourse analysisdiscourse research

Free keywordspoliittinen keskustelu


Contributing organizations


Related projects


Ministry reportingYes

Reporting Year2022

JUFO rating2


Last updated on 2024-03-04 at 19:16