E2 Popularised monograph
Peilikäs peilinä (2005)


Lonkila, H. (2005). Peilikäs peilinä. Kainuun museo. Jyväskylän yliopiston Kulttuuri, tiede ja teknologia -muuntokoulutuksen julkaisuja / Artes Liberales, 7. https://docplayer.fi/8130028-Pdf-tallenne-helena-lonkilan-teoksesta-peilikas-peilina.html


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsLonkila, Helena

ISBN951-800-295-9

Journal or seriesJyväskylän yliopiston Kulttuuri, tiede ja teknologia -muuntokoulutuksen julkaisuja / Artes Liberales

Publication year2005

Number in series7

Number of pages in the book100

PublisherKainuun museo

Place of PublicationKajaani

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Persistent website addresshttps://docplayer.fi/8130028-Pdf-tallenne-helena-lonkilan-teoksesta-peilikas-peilina.html

Publication open accessOpenly available

Publication channel open accessOpen Access channel

Additional informationJulkaisu pohjautuu museologian pro gradu -tutkielmaan: Peilikäs peilinä - kainuulaisen peilikäsraanun kulttuurisen arvon määräytyminen. Jyväskylän yliopisto. Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos, 2004. - Ks. myös: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9827 ; Kuuluu myös sarjaan: Kainuun museon julkaisuja. Esipuhe: Janne Vilkuna.


Abstract

Peilikäs on pääasiassa Kainuussa tunnettu ruudullinen raanu. Perinteisesti sitä on käytetty erilaisina peitteinä ja hevosloimina. Myöhemmin peilikkään sidoksella ja kuvioaiheella on toteutettu erilaisia käsityötuotteita: tyynyjä, keinutuolinmattoja, räsymattoja, seinätekstiileitä ja villapaitoja. Peilikäs on siitä erityinen raanutyyppi, että monien käyttötarkoituksiensa lisäksi se on muodostunut kainuulaisen tekstiiliperinteen symboliksi.

Kainuulaisia tekstiileitä ja peilikkään historiaa on aiemmin selvitetty lähinnä käsi- ja taideteollisuusalan opinnäytetöissä. Oma mielenkiintoni on kohdistunut peilikäsraanun kulttuurisen arvon määräytymiseen. Vuonna 1998 toteutimme Kainuun Museossa Peilikäs-näyttelyn, jonka yhteydessä pohdin raanun kulttuurista merkitystä yksilöiden kokemana1. Peilikäs peilinä -proseminaarityössä jatkoin tutkielmaani museologian näkökulmasta. Tällöin käyttämäni aineiston pohjalta näytti siltä, etteivät perinteisen peilikäsraanun ominaiset piirteet heijastuneet sen museoarvon muodostumiseen. 2 Tilanne oli mielestäni kiinnostavan ristiriitainen ja herätti kysymään, kuinka ja millaisen prosessin tuloksena yksittäinen esine muotoutuu museoarvon kantajaksi ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat.

Lähestyn peilikästä edelleen sekä perinteisenä esineenä että museo-objektina. Lisäksi tarkastelen raanujen kulttuurisen arvon muotoutumista Kajaanin kotiteollisuusyhdistyksessä, joka näkemykseni mukaan toimi kainuulaisten raanujen uudelleen arvioinnin kontekstina. Aihe rajautuu noin vuosien 1890 ja 1980 välille. Tarkastelu alkaa ensimmäisten raanupeitteiden tallentamisesta Valtion historiallis-kansatieteellisen museon kokoelmiin ja päättyy Kainuun Museon kunnallistamisen jälkeiseen kehitykseen ja peilikkään museoarvon julkaisemiseen.

Julkaisu jäsentyy viiteen päälukuun. Ensimmäisessä luvussa esittelen viitekehyksen, jossa määrittelen näkökulmani sekä museologian oppiaineen että oman työhistoriani kautta. Edelleen luku käsittelee keskeisiä käsitteitä, kysymyksenasettelua ja aineistoja. Toinen luku sisältää katsaukset peilikkäästä käytettyihin määritelmiin, rakenteeseen, värimuunnoksiin ja levinneisyyteen. Lisäksi käsittelen peilikkään merkitystä perinteisenä peitteenä ja sisustustekstiilinä. Kolmannessa luvussa tarkastelen modernisaatiokehityksen vaikutusta peilikkääseen, erityisesti Kajaanin kotiteollisuusyhdistyksen syntyä ja sen toiminnan vaikutusta raanujen kulttuurisen arvon muodostumiseen. Neljännessä luvussa kuvaan peilikkään tallentumista erityyppisiin kokoelmiin ja Kainuun Museon kokoelmien muodostumista. Viidennessä luvussa kokoan yhteen peilikkääseen liitettyjä arvoja ja museoarvon rakentumiseen vaikuttaneita tekijöitä sekä analysoin peilikästä suomalaisuuden ja kainuulaisuuden kantajana. Analysoinnin keskiössä on prosessi, jonka aikana peilikkään merkitys muuttui jokapäiväisestä vuodevaatteesta suomalaisen ja kainuulaisen identiteetin rakennusaineeksi.


Keywordsraanu rugshandicraft traditioncoveringstextileswall textilestextile handicraftsart handicraftfabric weavingcultural heritagemuseums

Free keywordsrugs


Contributing organizations


Ministry reportingYes

Preliminary JUFO ratingNot rated


Last updated on 2023-01-02 at 17:40