D6 Edited professional work
Harjoittelu ja tule-terveys (2022)


Tarnanen, S., & Holopainen, R. (Eds.). (2022). Harjoittelu ja tule-terveys. VK-Kustannus Oy.


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsTarnanen, Sami; Holopainen, Riikka

ISBN978-952-7489-06-2

Publication year2022

Number of pages in the book488

PublisherVK-Kustannus Oy

Place of PublicationLahti

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Publication open accessNot open

Publication channel open access

Additional information2. painos 2024


Abstract

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat yleisin syy lääkärissä käyntiin ja työstä poissaoloihin. Yksilötasolla tule-vaivat aiheuttavat tuskaa ja kärsimystä sekä toimintakyvyn ja elämänlaadun heikentymistä sekä yhteiskunnallisesti merkittäviä kustannuksia. Harjoittelu on yksi harvoista menetelmistä, jonka vaikuttavuus tule-vaivojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa on osoitettu. Valitettavan usein harjoittelu kuitenkin nähdään yksinkertaistettuna ongelma-alueelle kohdistettavana rakenteita ja suorituskykyä vahvistavana toimena.

Tule-vaivojen syntymekanismit ovat monitahoisia samoin kuin ovat harjoittelun vaikutusmekanismitkin. Monitahoisen ongelman hoitaminen monitahoisella menetelmällä vaatii niin tule-ongelmien luonteen kuin harjoittelun vaikutusten laaja-alaisena ymmärtämistä. Tässä kirjassa pyritään kuvaamaan kattavasti harjoittelun mekanismeja sekä niitä hyötyjä, joita harjoittelulla voidaan saavuttaa tule-terveyden edistämisessä ja -kuntoutuksessa, mutta aihetta tarkastellaan myös kriittisesti. Harjoittelun toteuttamista käsitellään sekä eri harjoittelumuotojen näkökulmasta, että harjoittelun ohjauksen, harjoitteluun sitoutumisen edistämisen ja liikunnan elämäntavaksi muuttamisen keinoja esitellen. Tietoa sovelletaan yleisimpien tule-vaivojen kuntoutukseen case-esimerkkien avulla.

Kirjan sisällössä nojaudutaan vahvasti tutkittuun tietoon ja pyritään tuomaan esille tule-kuntoutuksen tietopohjan monitieteisyyttä. Aiheita käsitellään niin lääke-, terveys-, liikunta- kuin käyttäytymistieteiden näkökulmista. Kirjan sisällössä kuitenkin huomioidaan myös se tosiasia, ettei pelkkä tutkimustieto pysty vastaamaan siihen, miten harjoitteluohjelmat tulee tule-vaivojen kuntoutuksessa suunnitella. Tule-ammattilaisten käytännön osaamisen ja asiakkaiden näkemysten ja tavoitteiden huomiointi täydentävät kirjassa esitettyä kuntoutuksen toteutusmallia. Tule-vaivoja ja harjoittelua käsitellään kirjassa biopsykososiaalisen viitekehyksen kautta.


Keywordsmusculoskeletal systemmusculoskeletal diseasesphysical disabilitiespre-emptionphysical trainingphysical activitytrainingrehabilitationphysiotherapyevidence-based practices


Contributing organizations


Ministry reportingYes

Reporting Year2022


This publication includes articles with JYU authors:
  
Go to first page
  
Go to previous page
  
1 of 3
  
Go to next page
  
Go to last page
  

Last updated on 2024-15-06 at 01:06