A3 Book section, Chapters in research books
Häiriöitä bittivirrassa (2022)


Mertala, P. (2022). Häiriöitä bittivirrassa. In M. Lanas, & T. Kiilakoski (Eds.), Häiriö? : näkökulmia työrauhan säröihin koulussa (pp. 107-125). Vastapaino.


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsMertala, Pekka

Parent publicationHäiriö? : näkökulmia työrauhan säröihin koulussa

Parent publication editorsLanas, Maija; Kiilakoski, Tomi

ISBN978-951-768-998-4

eISBN978-952-397-072-4

Publication year2022

Publication date31/10/2022

Pages range107-125

Number of pages in the book281

PublisherVastapaino

Place of PublicationTampere

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Publication open accessNot open

Publication channel open access


Abstract

Digitalisaation on luvattu uudistavan koulun muotoon, joka vastaa yhteiskunnallisiin tarpeisiin, huomioi aiempaa paremmin oppilaiden koulun ulkopuolisen elämismaailman, lisää oppilaiden motivaatiota ja sitouttaa heidät koulutyöhön. Digitalisaation aikaansaamaa uudistusprosessia luonnehditaan laadultaan disruptiiviseksi, eli luovaksi ja uutta tuottavaksi häiriöksi. Tässä artikkelissa haastan optimistista disruptiotulkintaa ja esittelen kolme erilaista, mutta osin yhteen kietoutunutta koulun digitalisaation tuottamaa tai vahvistamaa ei-toivottua häiriötä. Ensimmäisessä esimerkissä käyn läpi oppilaiden vastustusta digitalisoituja käytänteitä kohtaan. Toinen häiriökertomus käsittelee digitalisaation ei-toivottujen piirteiden valumista kouluun laitteiden mukana. Kolmannessa alaluvussa esittelen digitaalisten palauteteknologioiden kuten Wilman roolia toivotun ja ei-toivotun oppilassubjektin määrittelyssä ja tuottamisessa. Vaikka näkökulma on jokaisessa osiossa erilainen, niitä sitoo yhteen ajatus, ettei koulun digitalisaatio ole omalakinen prosessinsa vaan se tapahtuu suhteessa yhteiskuntaa ja kulttuuria muovaavaan makrotason digitalisaatioon. Toinen läpileikkaava teema on, että oppilaat myös kehittävät ja toteuttavat koulun tavoitteiden suhteen ristiriitaisia digitaalisen disruption muotoja.


Keywordsschool (phenomena)digitalisationeducational technologytechnological developmentsocial mediadigital cultureinterferencescritique of technology


Contributing organizations


Ministry reportingYes

Reporting Year2022

JUFO rating2


Last updated on 2024-03-04 at 18:16