A3 Book section, Chapters in research books
Häiriö on ryhmän hyödyntämisen ytimessä (2022)


Nikkola, T. (2022). Häiriö on ryhmän hyödyntämisen ytimessä. In M. Lanas, & T. Kiilakoski (Eds.), Häiriö? : näkökulmia työrauhan säröihin koulussa (pp. 175-199). Vastapaino.


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsNikkola, Tiina

Parent publicationHäiriö? : näkökulmia työrauhan säröihin koulussa

Parent publication editorsLanas, Maija; Kiilakoski, Tomi

ISBN978-951-768-998-4

eISBN978-952-397-072-4

Publication year2022

Publication date31/10/2022

Pages range175-199

Number of pages in the book281

PublisherVastapaino

Place of PublicationTampere

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Publication open accessNot open

Publication channel open access


Abstract

Ryhmässä tapahtuu paljon muutakin kuin tehdään julkilausuttua tehtävää. Mutta mitä se muu on ja mihin se vaikuttaa? Me ihmiset elämme ja teemme työmme pääasiassa ryhmissä. Esimerkiksi koulutuksessa ryhmät ovat opiskelijan yleisin oppimisympäristö. On hämmästyttävää, miten kapeasta tulokulmasta ryhmiä yleensä tarkastellaan koulutuksen osana. Yksinkertaisimmillaan ja hieman kärjistäen ryhmät ovat usein opiskelijoiden säilytyspaikkoja opetuksen aikana ja ryhmä jonkinlainen kohdeyleisö opettajan opetustoimille. Tällaisesta näkökulmasta ryhmässä esiintyvät häiriöt ovat ei-toivottu ja opetusta hankaloittava ilmiö. Tässä artikkelissa ryhmän häiriöitä ei nähdä pelkästään kielteisinä tapahtumina tai ongelmina, vaan ensiarvoisen tärkeänä tietona ryhmästä ja sen työskentelyolosuhteista. Psykodynaamiset ryhmäteoriat auttavat katsomaan ryhmän toimintaa pintaa syvemmältä. Niiden mukaan ryhmä pyrkii aina toimimaan mielekkäästi, vaikka se ei siltä pinnallisesti näyttäisikään. Toisaalta ryhmässä tapahtuu paljon sellaista, osallistujille vaikeasti havaittavaa, joka näkymättömästi ohjaa ryhmän tapahtumia, vaikka ryhmän jäsenet eivät tätä näkymättömän vaikutusta tiedosta. Häiriöihin ryhmässä voi opetella suhtautumaan tutkivalla mielellä, ei nopeasti poistettavina ilmiöinä. Tämä taas vaatii ryhmän ohjaajalta omien häiriöistä heräävien vastatunteiden tutkiskelua.


Keywordsschool (phenomena)learning environmentgroupsgroup activitygroup dynamicsinterferencessocial interactionpsychodynamicspsychoanalytic theories


Contributing organizations


Ministry reportingYes

Reporting Year2022

JUFO rating2


Last updated on 2024-03-04 at 18:16