A1 Journal article (refereed)
Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan lisämääreet : mitä oikea ja riittävä kuva, olennaisuus sekä toiminnan laatu ja laajuus tarkoittavat? (2022)


Pajunen, K., Rautiainen, A., & Virtanen, A. (2022). Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan lisämääreet : mitä oikea ja riittävä kuva, olennaisuus sekä toiminnan laatu ja laajuus tarkoittavat?. Defensor Legis, 103(1), 98-105.


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsPajunen, Kati; Rautiainen, Antti; Virtanen, Aila

Journal or seriesDefensor Legis

ISSN0356-262X

eISSN2489-8279

Publication year2022

Volume103

Issue number1

Pages range98-105

PublisherSuomen asianajajaliitto

Place of PublicationHelsinki

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Publication open accessNot open

Publication channel open access

Publication is parallel published (JYX)https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85633


Abstract

Vuonna 2016 voimaan tulleessa kirjanpitolain uudistuksessa oikeaa ja riittävää kuvaa koskeva lainkohta sai lisämääreikseen olennaisuuden sekä toiminnan laadun ja laajuuden. Analysoimme tässä artikkelissa sitä, mitä kyseiset seikat tarkoittavat oikean ja riittävän kuvan yhteydessä, ja mihin muutos perustuu. Oikea ja riittävä kuva sisältyi ensimmäisen kerran kansalliseen lainsäädäntöömme vuoden 1992 kirjanpitolain uudistuksessa. Olennaisuus on keskeinen teema uudessa tilinpäätösdirektiivissä, ja se on ollut keskeinen osa suomalaista hyvää kirjanpitotapaa, mikä on näkynyt esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön yhteydessä toimivan kirjanpitolautakunnan (KILA) lausunnoissa. Toiminnan laatu ja laajuus -käsite ei suoraan nouse tilinpäätösdirektiivistä tai aiemmista yhtiöoikeudellisista direktiiveistä. Toiminnan laatu ja laajuus on näkynyt kuitenkin perustana KILAn lausunnoissa. Käsitteen perusta noussee IFRS-standardeista, joskin siinä voidaan nähdä muitakin vaikutteita. Edellä mainitut lisämääreet tuovat konkretiaa vaikeaan käsitteeseen oikea ja riittävä kuva, ja korostavat sitä, että tilanteita on katsottava aina suhteessa kontekstiinsa.


Keywordsbookkeepingfinancial statementsqualitylegislationAccounting ActInternational Financial Reporting StandardsEU directives


Contributing organizations


Ministry reportingYes

Reporting Year2022

JUFO rating1


Last updated on 2024-03-04 at 19:16