E1 Popularised article, newspaper article
Ruokajärjestelmä uusiutuu – mutta miten? (2022)


Kuhmonen, I. (2022, 21.12.2022). Ruokajärjestelmä uusiutuu – mutta miten?. Maaseutupolitiikan blogi. https://www.maaseutupolitiikka.fi/blog/ruokajarjestelma-uusiutuu-mutta-miten


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editors: Kuhmonen, Irene

Journal or series: Maaseutupolitiikan blogi

Publication year: 2022

Publication date: 21/12/2022

Volume: 21.12.2022

Publisher: Maaseutupolitiikan neuvosto

Publication country: Finland

Publication language: Finnish

Persistent website address: https://www.maaseutupolitiikka.fi/blog/ruokajarjestelma-uusiutuu-mutta-miten

Publication open access: Openly available

Publication channel open access: Open Access channel

Publication is parallel published (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/85304


Abstract

Maatalous ja ruoantuotanto ovat tärkeitä elinkeinoja maaseudulla, vaikka ruokajärjestelmän keskittyminen onkin kuorinut rahavirtoja maatiloilta kohti keskuksia. Fossiilitalouden mahdollistama suuruuden ekonomia on toiminut tämän keskittymiskehityksen tärkeimpänä moottorina.

Samalla fossiilitalous yhdistettynä keskittymiskehitykseen on ajamassa suomalaisen ruokajärjestelmän kohti umpikujaa. Maataloussektorin pitäisi pystyä merkittävästi vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä, vähentämään Itämereen ja sisävesiin päätyviä ravinnepäästöjä sekä torjumaan luontokatoa. Näitä kaikkia kehityskulkuja keskittynyt, fossiilitalouteen nojaava järjestelmä pikemminkin vahvistaa kuin lieventää. Järjestelmä ei toimi hyvin myöskään viljelijän näkökulmasta: tulotasonsa säilyttääkseen viljelijöiden on pitänyt jatkuvasti kasvattaa tilakokoa, tehostaa toimintaansa ja erikoistua. Tämä on kuitenkin tehnyt tiloista entistä haavoittuvaisempia tuotteiden ja tuotantopanosten hinnanmuutoksille, mikä näkyy nykyisessä maatalouden kustannuskriisissä, jolta investoineet ja toimintaansa kasvattaneet maatilat pystyvät huonosti suojautumaan.

Lappeenrannassa 25.-26.8. pidetyn Maaseutututkijatapaamisen ruokatyöryhmässä tarkasteltiin ruokajärjestelmää useista näkökulmista. Esitysten läpileikkaavia teemoja olivat ruokajärjestelmän toiminnan oikeudenmukaisuus, ruokajärjestelmän resilienssi ja eläintuotantoon liittyvät kysymykset.


Keywords: countryside; food systems; economic concentration; food production; agriculture; endurance; resilience; profitability


Contributing organizations


Related projects


Ministry reporting: Yes

Reporting Year: 2022


Last updated on 2023-30-08 at 08:45