C2 Toimitettu kirja, kokoomateos, konferenssijulkaisu tai lehden erikoisnumero
Ethnologia Fennica, vol. 49, no. 2. Special issue: Towards Sustainable Foodways and Research (2022)


Aro, R., & Raippalinna, L.-M. (Eds.). (2022). Ethnologia Fennica, vol. 49, no. 2. Special issue: Towards Sustainable Foodways and Research (49). Ethnos ry. Ethnologia Fennica. https://journal.fi/ethnolfenn/issue/view/7923


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatAro, Riikka; Raippalinna, Liia-Maria

Lehti tai sarjaEthnologia Fennica

ISSN0355-1776

eISSN2489-4982

Julkaisuvuosi2022

Ilmestymispäivä10.03.2023

Volyymi49

Lehden numero2

Kirjan kokonaissivumäärä212

KustantajaEthnos ry

KustannuspaikkaHelsinki

JulkaisumaaSuomi

Julkaisun kielienglanti

Pysyvä verkko-osoitehttps://journal.fi/ethnolfenn/issue/view/7923

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusKokonaan avoin julkaisukanava


Tiivistelmä

Special issue of Ethnologia Fennica explores sustainability-related transgressions and contestations in various parts of the food system, looking for more sustainable foodways and offering guidelines for future research. This thematic issue draws inspiration from the panel and from the round table ‘Braking norms and traditions in pursuit of sustainable food ways’ discussion held at the SIEF 2021 congress: Breaking the rules? Power, Participation and Transgression. The panel discussed the pursuit of sustainable foodways and related norm-making and norm-breaking practices, asking the following question: ‘What kinds of transgressions are, and are not, made when seeking more sustainable foodways?’ The panel and roundtable discussion built on the idea that the pursuit of a sustainable future involves the breaking of old food-related rules, the making of new ones and the bending of both. The aim of the roundtable was to encourage further discussion on whether and how ethnologists can participate in the pursuit of sustainable foodways. By mapping the past, present and future state of the ethnological study of food and sustainability, this issue continues these discussions.


YSO-asiasanatruokajärjestelmätelintarviketuotantokestävä kehityskulttuurin muutosetnografia


Liittyvät organisaatiot


OKM-raportointiKyllä

VIRTA-lähetysvuosi2023

JUFO-taso2


Viimeisin päivitys 2024-12-10 klo 15:15