C2 Toimitettu kirja, kokoomateos, konferenssijulkaisu tai lehden erikoisnumero
Ethnologia Fennica, vol. 49, no. 2. Special issue: Towards Sustainable Foodways and Research (2022)
Aro, R., & Raippalinna, L.-M. (Eds.). (2022). Ethnologia Fennica, vol. 49, no. 2. Special issue: Towards Sustainable Foodways and Research (49). Ethnos ry. Ethnologia Fennica. https://journal.fi/ethnolfenn/issue/view/7923
JYU-tekijät tai -toimittajat
Julkaisun tiedot
Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Aro, Riikka; Raippalinna, Liia-Maria
Lehti tai sarja: Ethnologia Fennica
ISSN: 0355-1776
eISSN: 2489-4982
Julkaisuvuosi: 2022
Ilmestymispäivä: 10.03.2023
Volyymi: 49
Lehden numero: 2
Kirjan kokonaissivumäärä: 212
Kustantaja: Ethnos ry
Kustannuspaikka: Helsinki
Julkaisumaa: Suomi
Julkaisun kieli: englanti
Pysyvä verkko-osoite: https://journal.fi/ethnolfenn/issue/view/7923
Julkaisun avoin saatavuus: Avoimesti saatavilla
Julkaisukanavan avoin saatavuus: Kokonaan avoin julkaisukanava
Tiivistelmä
Special issue of Ethnologia Fennica explores sustainability-related transgressions and contestations in various parts of the food system, looking for more sustainable foodways and offering guidelines for future research. This thematic issue draws inspiration from the panel and from the round table ‘Braking norms and traditions in pursuit of sustainable food ways’ discussion held at the SIEF 2021 congress: Breaking the rules? Power, Participation and Transgression. The panel discussed the pursuit of sustainable foodways and related norm-making and norm-breaking practices, asking the following question: ‘What kinds of transgressions are, and are not, made when seeking more sustainable foodways?’ The panel and roundtable discussion built on the idea that the pursuit of a sustainable future involves the breaking of old food-related rules, the making of new ones and the bending of both. The aim of the roundtable was to encourage further discussion on whether and how ethnologists can participate in the pursuit of sustainable foodways. By mapping the past, present and future state of the ethnological study of food and sustainability, this issue continues these discussions.
YSO-asiasanat: ruokajärjestelmät; elintarviketuotanto; kestävä kehitys; kulttuurin muutos; etnografia
Liittyvät organisaatiot
OKM-raportointi: Kyllä
VIRTA-lähetysvuosi: 2023
JUFO-taso: 2