A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
The second life of terrestrial and plastic carbon as nutritionally valuable food for aquatic consumers (2023)
Taipale, S. J., Rigaud, C., Calderini, M. L., Kainz, M. J., Pilecky, M., Uusi‐Heikkilä, S., Vesamäki, J. S., Vuorio, K., & Tiirola, M. (2023). The second life of terrestrial and plastic carbon as nutritionally valuable food for aquatic consumers. Ecology Letters, 26(8), 1336-1347. https://doi.org/10.1111/ele.14244
JYU-tekijät tai -toimittajat
Julkaisun tiedot
Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Taipale, S. J.; Rigaud, C.; Calderini, M. L.; Kainz, M. J.; Pilecky, M.; Uusi‐Heikkilä, S.; Vesamäki, J. S.; Vuorio, K.; Tiirola, M.
Lehti tai sarja: Ecology Letters
ISSN: 1461-023X
eISSN: 1461-0248
Julkaisuvuosi: 2023
Ilmestymispäivä: 22.05.2023
Volyymi: 26
Lehden numero: 8
Artikkelin sivunumerot: 1336-1347
Kustantaja: Wiley
Julkaisumaa: Britannia
Julkaisun kieli: englanti
DOI: https://doi.org/10.1111/ele.14244
Linkki tutkimusaineistoon: https://doi.org/10.5281/zenodo.7856301
Julkaisun avoin saatavuus: Avoimesti saatavilla
Julkaisukanavan avoin saatavuus: Osittain avoin julkaisukanava
Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87579
Lisätietoja: Phytoplankton data are available at open-access interfaces for environmental data at the Finnish Environmental Centre (www.syke.fi), and fatty acid and amino acid data are available in Zenodo (https://doi.org/10.5281/zenodo.7856301).
Tiivistelmä
Primary production is the basis for energy and biomolecule flow in food webs. Nutritional importance of terrestrial and plastic carbon via mixotrophic algae to upper trophic level is poorly studied. We explored this question by analysing the contribution of osmo- and phagomixotrophic species in boreal lakes and used 13C-labelled materials and compound-specific isotopes to determine biochemical fate of carbon backbone of leaves, lignin–hemicellulose and polystyrene at four-trophic level experiment. Microbes prepared similar amounts of amino acids from leaves and lignin, but four times more membrane lipids from lignin than leaves, and much less from polystyrene. Mixotrophic algae (Cryptomonas sp.) upgraded simple fatty acids to essential omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids. Labelled amino and fatty acids became integral parts of cell membranes of zooplankton (Daphnia magna) and fish (Danio rerio). These results show that terrestrial and plastic carbon can provide backbones for essential biomolecules of mixotrophic algae and consumers at higher trophic levels.
YSO-asiasanat: hiilen kierto; aminohapot; rasvahapot; vesiekosysteemit; plankton; mikrolevät; ravintoverkot; orgaaninen aines; mikroroskat; muovi
Vapaat asiasanat: allochthonous carbon; amino acids; carbon cycle; fatty acids; food web; mixoplankton; plastic
Liittyvät organisaatiot
Hankkeet, joissa julkaisu on tehty
- Pysyviä nanomateriaaleja hajottavien mikrobien löytäminen - uusin isotooppi-menetelmin metagenomiikasta metafenomiikkaan
- Tiirola, Marja
- Suomen Akatemia
- Kalastusvalinnan vaikutus kalakantojen adaptiiviseen potentiaaliin
- Uusi-Heikkilä, Silva
- Suomen Akatemia
- Miten ilmastonmuutos vaikuttaa makeanveden lajien ravintoarvoon?
- Taipale, Sami
- Suomen Akatemia
OKM-raportointi: Kyllä
VIRTA-lähetysvuosi: 2023
JUFO-taso: 3
- Akvaattiset tieteet (Bio- ja ympäristötieteiden laitos BIOENV) WET
- Resurssiviisausyhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.Wisdom
- Ekologia ja evoluutiobiologia (Bio- ja ympäristötieteiden laitos BIOENV) EKO
- Hyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.Well
- Ympäristötiede (Bio- ja ympäristötieteiden laitos BIOENV) YMP
- Nanoscience Center (Fysiikan laitos PHYS, JYFL) (Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta) (Kemian laitos CHEM) (Bio- ja ympäristötieteiden laitos BIOENV) NSC