A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
The second life of terrestrial and plastic carbon as nutritionally valuable food for aquatic consumers (2023)


Taipale, S. J., Rigaud, C., Calderini, M. L., Kainz, M. J., Pilecky, M., Uusi‐Heikkilä, S., Vesamäki, J. S., Vuorio, K., & Tiirola, M. (2023). The second life of terrestrial and plastic carbon as nutritionally valuable food for aquatic consumers. Ecology Letters, 26(8), 1336-1347. https://doi.org/10.1111/ele.14244


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatTaipale, S. J.; Rigaud, C.; Calderini, M. L.; Kainz, M. J.; Pilecky, M.; Uusi‐Heikkilä, S.; Vesamäki, J. S.; Vuorio, K.; Tiirola, M.

Lehti tai sarjaEcology Letters

ISSN1461-023X

eISSN1461-0248

Julkaisuvuosi2023

Ilmestymispäivä22.05.2023

Volyymi26

Lehden numero8

Artikkelin sivunumerot1336-1347

KustantajaWiley

JulkaisumaaBritannia

Julkaisun kielienglanti

DOIhttps://doi.org/10.1111/ele.14244

Linkki tutkimusaineistoonhttps://doi.org/10.5281/zenodo.7856301

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusOsittain avoin julkaisukanava

Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX)https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/87579

LisätietojaPhytoplankton data are available at open-access interfaces for environmental data at the Finnish Environmental Centre (www.syke.fi), and fatty acid and amino acid data are available in Zenodo (https://doi.org/10.5281/zenodo.7856301).


Tiivistelmä

Primary production is the basis for energy and biomolecule flow in food webs. Nutritional importance of terrestrial and plastic carbon via mixotrophic algae to upper trophic level is poorly studied. We explored this question by analysing the contribution of osmo- and phagomixotrophic species in boreal lakes and used 13C-labelled materials and compound-specific isotopes to determine biochemical fate of carbon backbone of leaves, lignin–hemicellulose and polystyrene at four-trophic level experiment. Microbes prepared similar amounts of amino acids from leaves and lignin, but four times more membrane lipids from lignin than leaves, and much less from polystyrene. Mixotrophic algae (Cryptomonas sp.) upgraded simple fatty acids to essential omega-3 and omega-6 polyunsaturated fatty acids. Labelled amino and fatty acids became integral parts of cell membranes of zooplankton (Daphnia magna) and fish (Danio rerio). These results show that terrestrial and plastic carbon can provide backbones for essential biomolecules of mixotrophic algae and consumers at higher trophic levels.


YSO-asiasanathiilen kiertoaminohapotrasvahapotvesiekosysteemitplanktonmikrolevätravintoverkotorgaaninen ainesmikroroskatmuovi

Vapaat asiasanatallochthonous carbon; amino acids; carbon cycle; fatty acids; food web; mixoplankton; plastic


Liittyvät organisaatiot


Hankkeet, joissa julkaisu on tehty


OKM-raportointiKyllä

VIRTA-lähetysvuosi2023

JUFO-taso3


Viimeisin päivitys 2024-12-10 klo 17:00