A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Why do local plant proteins not take off? : Sustainability rationalities in public catering (2023)


Kortetmäki, T. (2023). Why do local plant proteins not take off? : Sustainability rationalities in public catering. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 29(1), 25-43. https://doi.org/10.48416/ijsaf.v29i1.487


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatKortetmäki, Teea

Lehti tai sarjaInternational Journal of Sociology of Agriculture and Food

ISSN0798-1759

Julkaisuvuosi2023

Ilmestymispäivä30.04.2023

Volyymi29

Lehden numero1

Artikkelin sivunumerot25-43

KustantajaResearch Committee of Agriculture and Food of the International Sociological Association

JulkaisumaaVenezuela

Julkaisun kielienglanti

DOIhttps://doi.org/10.48416/ijsaf.v29i1.487

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusKokonaan avoin julkaisukanava

Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX)https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/89270


Tiivistelmä

This study examines the potential of local plant proteins in promoting sustainable dietary transition in public catering and, simultaneously, helping rural regions find sustainable livelihoods in the future. Environmental and health reasons call for a transition to more plant-based diets in Western countries. This poses a livelihood challenge for many rural/semi-rural regions that are currently livestock-dominated. Local plant protein crops could be a ‘win-win’ solution, both for promoting dietary transition and for supporting local rural economies – presently two conflicting objectives in regions where animal production prevails. This study is based on a development project in which local public catering actors undertook to increase the use of local plant proteins. It analyses public actors’ rationalities that explain actions and inactions for sustainability transition and the positioning of plant proteins therein. Results demonstrate how the dominant catering rationalities, and mismatches between regime and niche actor rationalities, hinder the mainstreaming of local plant proteins. The discussion reflects upon ways to overcome these barriers.


YSO-asiasanatproteiinitkasviproteiinitkasvisravintoruokavaliotelintarviketuotantomaaseutulähiruokakestävä kehityskestävä maatalousravitsemisalaruokapalvelutruokaruokajärjestelmätjulkiset palvelut

Vapaat asiasanatsustainability transitions; local food; dietary transition; plant proteins; public catering


Liittyvät organisaatiot


OKM-raportointiKyllä

VIRTA-lähetysvuosi2023

JUFO-taso1


Viimeisin päivitys 2024-12-10 klo 18:00