A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Why do local plant proteins not take off? : Sustainability rationalities in public catering (2023)
Kortetmäki, T. (2023). Why do local plant proteins not take off? : Sustainability rationalities in public catering. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 29(1), 25-43. https://doi.org/10.48416/ijsaf.v29i1.487
JYU-tekijät tai -toimittajat
Julkaisun tiedot
Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Kortetmäki, Teea
Lehti tai sarja: International Journal of Sociology of Agriculture and Food
ISSN: 0798-1759
Julkaisuvuosi: 2023
Ilmestymispäivä: 30.04.2023
Volyymi: 29
Lehden numero: 1
Artikkelin sivunumerot: 25-43
Kustantaja: Research Committee of Agriculture and Food of the International Sociological Association
Julkaisumaa: Venezuela
Julkaisun kieli: englanti
DOI: https://doi.org/10.48416/ijsaf.v29i1.487
Julkaisun avoin saatavuus: Avoimesti saatavilla
Julkaisukanavan avoin saatavuus: Kokonaan avoin julkaisukanava
Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/89270
Tiivistelmä
This study examines the potential of local plant proteins in promoting sustainable dietary transition in public catering and, simultaneously, helping rural regions find sustainable livelihoods in the future. Environmental and health reasons call for a transition to more plant-based diets in Western countries. This poses a livelihood challenge for many rural/semi-rural regions that are currently livestock-dominated. Local plant protein crops could be a ‘win-win’ solution, both for promoting dietary transition and for supporting local rural economies – presently two conflicting objectives in regions where animal production prevails. This study is based on a development project in which local public catering actors undertook to increase the use of local plant proteins. It analyses public actors’ rationalities that explain actions and inactions for sustainability transition and the positioning of plant proteins therein. Results demonstrate how the dominant catering rationalities, and mismatches between regime and niche actor rationalities, hinder the mainstreaming of local plant proteins. The discussion reflects upon ways to overcome these barriers.
YSO-asiasanat: proteiinit; kasviproteiinit; kasvisravinto; ruokavaliot; elintarviketuotanto; maaseutu; lähiruoka; kestävä kehitys; kestävä maatalous; ravitsemisala; ruokapalvelut; ruoka; ruokajärjestelmät; julkiset palvelut
Vapaat asiasanat: sustainability transitions; local food; dietary transition; plant proteins; public catering
Liittyvät organisaatiot
OKM-raportointi: Kyllä
VIRTA-lähetysvuosi: 2023
JUFO-taso: 1