D4 Published development or research report or study
Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena (2023)
Kuhmonen, T., Penttilä, A., Kuhmonen, I., Selänniemi, M., Saarimaa, R., Savikurki, A., & Karttunen, K. (2023). Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena. Turun kauppakorkeakoulu. Tutu e-julkaisuja, 7/2023. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9(external link)
JYU authors or editors
Publication details
All authors or editors: Kuhmonen, Tuomas; Penttilä, Atte; Kuhmonen, Irene; Selänniemi, Marjatta; Saarimaa, Riikka; Savikurki, Anni; Karttunen, Kaisa
eISBN: 978-952-249-596-9
Journal or series: Tutu e-julkaisuja
eISSN: 1797-1322
Publication year: 2023
Publication date: 06/10/2023
Number in series: 7/2023
Number of pages in the book: 131
Publisher: Turun kauppakorkeakoulu
Place of Publication: Turku
Publication country: Finland
Publication language: Finnish
Persistent website address: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9(external link)
Publication open access: Openly available
Publication channel open access: Open Access channel
Publication is parallel published (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92876(external link)
Abstract
Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena (RUOKAVARMA) -tutkimuksessa arvioitiin ruokajärjestelmämme heikkouksia, ja niitä keinoja, joilla mahdollisiin ongelmiin voitaisiin vastata. Tutkimustuloksista ilmenee, että heikkouksia ja ongelmia on, mutta peli ei ole vielä menetetty. Ruokajärjestelmän moninaisuutta kehittämällä tulevaisuus on nykyisyyttä parempi. On myös hyvä huomata, että ruokajärjestelmä ei ole synonyymi ruokaketjulle, joka keskittyy lähemmin ruuantuotannon ketjuun ”maataloudesta elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta kuluttajalle”. Koska nykyinen ruokajärjestelmä perustuu keskinäisriippuvuuksille, näistä aiheutuvat haavoittuvuudet ovat tavallaan järjestelmän hyväksytty ja sisäänrakennettu ominaisuus, vaikka tätä puolta halvan ruuan sekä tuonti- ja tukiriippuvuuden politiikasta ei olisikaan laajalti tiedostettu. Haavoittuvuudet eivät tule koko voimallaan esille niin kauan, kun toimintaympäristö on vakaa ja järjestelmässä ei ole merkittäviä sisäisiä häiriöitä. Jos haavoittuvuuksia halutaan vähentää, niiden tunnistaminen ja keskinäisriippuvuuksien roolin ymmärtäminen erilaisissa tilanteissa on välttämätön ensiaskel. Kun ruokajärjestelmän systeemisistä ominaispiireistä aiheutuvat haavoittuvuudet on tunnistettu, on mahdollista pohtia keinoja niiden vähentämiseksi esimerkiksi vaihtoehtoisissa tulevaisuuden toimintaympäristöissä. RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.
Keywords: meal service; food security; food systems; functional capacity; vulnerability; self-sufficiency; networks (societal phenomena)
Free keywords: Suomi
Contributing organizations
Related projects
- Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena
- Kuhmonen, Irene
- Ministry of Agriculture and Forestry
Ministry reporting: Yes
VIRTA submission year: 2023