G4 Monografiaväitöskirja
Zum Finnland-Bild in der deutschen Presse : eine qualitative Analyse unter besonderer Berücksichtigung der Stereotype (2019)


Sorvisto-Santoro, S. (2019). Zum Finnland-Bild in der deutschen Presse : eine qualitative Analyse unter besonderer Berücksichtigung der Stereotype [Doctoral dissertation]. Jyväskylän yliopisto. JYU dissertations, 127. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7842-6


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatSorvisto-Santoro, Salla

eISBN978-951-39-7842-6

Lehti tai sarjaJYU dissertations

eISSN2489-9003

Julkaisuvuosi2019

Sarjan numero127

Kirjan kokonaissivumäärä1 verkkoaineisto (343 sivua) :

KustantajaJyväskylän yliopisto

KustannuspaikkaJyväskylä

JulkaisumaaSuomi

Julkaisun kielisaksa

Pysyvä verkko-osoitehttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7842-6

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusKokonaan avoin julkaisukanava


Tiivistelmä

Suomen ja Saksan välisten suhteiden juuret ulottuvat niin politiikan, kaupan, tieteen kuin kulttuurinkin saralla kauas menneisyyteen. Vielä tänäkin päivänä Saksan merkitys Suomen tärkeimpänä vienti- ja tuontimaana luo pohjan säännölliselle uutisoinnille Saksan politiikan ja talouden käänteistä suomalaisissa tiedotusvälineissä. Saksan näkökulmasta katsottuna tilanne on kuitenkin toisenlainen, sillä yhteisestä menneisyydestä huolimatta Suomi näyttäytyi vielä vuosituhannen vaihteessa Saksassa suurelle yleisölle melko tuntemattomana ja etäisenä pohjoisen maana. Tutkimukseni tavoitteena oli selvittää, millainen Suomi-kuva ja mitä eri Suomi-stereotyyppejä Saksan lehdistössä lukijoille tänä päivänä välitetään. Keskeisiksi tutkimuskohteiksi nousivat Suomeen ja suomalaisuuteen yhdistetyt stereotyypit sekä niiden merkitys maakuvan mahdollisena muokkaajana. Aineistopohjani muodostivat kuusi Saksan laajalevikkisintä kansallista sanomalehteä sekä 142 kyseisistä lehdistä poimittua ja tietyt kriteerit täyttävää suomiaiheista artikkelia tai reportaasia vuosilta 2010-2017. Väitöskirjani rakentuu seitsemästä kappaleesta. Johdannon (kap. 1) jälkeen perehdyn teoria-osassa (kap. 2) laaja-alaisesti stereotyyppitutkimukseen ja sen eri suuntauksiin. Kappaleessa 3 ”Suomi Saksassa” teen katsauksen Suomen ja Saksan yhteiseen historiaan sekä tarkastelen esimerkinomaisesti saksalaisen Suomi-tietouden mahdollisia eri tietolähteitä. Käyttämääni Grounded Theorytutkimusmenetelmää ja siitä kehittämääni versiota kuvailen kappaleessa 4, jonka jälkeen käsittelen kappaleessa 5 tutkimusaineistoni valintakriteerejä ja aineiston erityisominaisuuksia. Tutkimukseni analyysiosuuden (kap. 6) tuloksena määrittelen aineistoni perusteella yhteensä 29 aiherypästä/teemaklusteria, joista tämän päivän Suomeen ja suomalaisuuteen liittyvät stereotyypit ja stereotyyppiset ilmaukset kumpuavat. Teemaklustereiden kirjon lisäksi merkillepantavaa on aineistoni sanomalehtiartikkelien huomattavan positiivinen kerrontatyyli Suomesta. Tutkimukseni osoittaa Saksan lehdistön välittämän Suomi-kuvan olevan tänään monipuolisempi ja myönteisempi kuin koskaan aiemmin.


YSO-asiasanatSuomi-kuvastereotypiatlehdistösanomalehdetartikkelit (julkaisut)suomalaisuusmielikuvatgrounded theory

Vapaat asiasanatmaakuva; Finnland-Bild; finnisch-deutsch; presse


Liittyvät organisaatiot


OKM-raportointiKyllä

Raportointivuosi2019


Viimeisin päivitys 2023-14-04 klo 13:16