D4 Published development or research report or study
Luonnos Pohjois-Päijänteen kala-talousalueen raputaloudelliseksi käyttö- ja hoitosuunnitelmaksi vuosille 2019–2024 (2019)


Erkamo, E., Ruokonen, T., Sjövik, R., & Keskinen, T. (2019). Luonnos Pohjois-Päijänteen kala-talousalueen raputaloudelliseksi käyttö- ja hoitosuunnitelmaksi vuosille 2019–2024. Luonnonvarakeskus. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus, 62/2019. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-820-3


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsErkamo, Esa; Ruokonen, Timo; Sjövik, Rosanna; Keskinen, Tapio

ISBN978-952-326-819-7

eISBN978-952-326-820-3

Journal or seriesLuonnonvara- ja biotalouden tutkimus

ISSN2342-7647

eISSN2342-7639

Publication year2019

Number in series62/2019

Number of pages in the book47

PublisherLuonnonvarakeskus

Place of PublicationHelsinki

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Persistent website addresshttp://urn.fi/URN:ISBN:978-952-326-820-3

Publication open accessOpenly available

Publication channel open accessOpen Access channel


Abstract

Tämä rapukantojen käyttö- ja hoitosuunnitelmaluonnos on laadittu Luonnonvarakeskuksen, Jyväskylän yliopiston, Keski-Suomen kalatalouskeskuksen ja Pohjois-Päijänteen kalastus/kala-talousalueen yhteistyönä osana Lapin ELY-keskuksen Euroopan meri- ja kalatalousrahaston varoilla rahoittamaa ”Kalatalousalueiden aluesuunnittelu- pilotit”- hanketta. Tavoitteena oli laatia esimerkkisuunnitelma siitä, millä tavoin käytettävissä olevaa tai kohtuullisin kustannuksin tuotettavissa olevaa tietoa voidaan hyödyntää uusien kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin sisältyvien raputaloudellisten suunnitelmien laadinnassa. Suunnitelmaa laadittaessa koottiin erilaisia rapukantoihin ja vesistöihin liittyviä paikkatietoaineistoja. Niistä laadittujen karttojen avulla helpotetaan mm. jokirapu, täplärapu ja rapuruttotietojen hahmottamista ja kokonaisuuden hallintaa. Tiedonhankintaprosessi ja tietojen käsittely on pyritty kuvaamaan niin, että se helpottaa vastaavien tietojen hyödyntämistä laadittaessa käyttö- ja hoitosuunnitelmia muille kalatalousalueille. Tietojen koostamisessa, käsittelyssä ja analysoinnissa käytetyt menetelmät ja ohjelmistot on kuvattu tässä esimerkkisuunnitelmassa tavanomaista käyttö- ja hoitosuunnitelmaa laajemmin. Lisäksi on pyritty tuomaan esiin raputaloudellisesti tärkeät toimintaperiaatteet ja reunaehdot, mutta yksityiskohtainen toimenpiteiden suunnittelu, toteutustapa, aikataulutus ja budjetointi on jätetty kalatalousalueen hallituksen tehtäväksi yhteistyössä osakaskuntien kanssa. Tämä suunnitelmaluonnos on muutettavissa viralliseksi käyttö ja hoitosuunnitelmaksi liittämällä tähän yksityiskohtainen toimenpidesuunnitelma.
Kalatalousalueella tavataan sekä suomalaista jokirapua että Pohjois-Amerikasta kotoisin olevaa täplärapua. Päijänteessä on laajalti pyyntivahva täplärapukanta, joka oletettavasti voimistuu edelleen. Lisäksi täplärapuja on istutettu luvattomasti useisiin Päijänteeseen laskeviin vesiin. Suunnitelmassa on pyritty osoittamaan keinoja täplärapukantojen tehokkaaseen hyödyntämiseen sekä täplärapujen leviämisen rajoittamiseen sivuvesistöissä, joissa ne uhkaavat nykyisiä jokirapukantoja ja käytännössä myös estävät uusien jokirapukantojen perustamisen lähialueille. Suunnitelman strategiset tavoitteet on asetettu kansallisen rapustrategian mukaisiksi. Jokirapu pyritään säilyttämään hyödynnettävänä lajina ja täplärapuja pyritään pyytämään tehokkaasti Pohjois-Päijänteellä. Päijänteeseen laskevista vesistöistä täpläravut pyritään poistamaan tai niiden leviämistä rajoitetaan tehokkaasti jos poistaminen ei ole mahdollista. Suunnitelmassa luetellaan vesialueet, joiden täpläraputilanne tulisi selvittää pikimmiten ja tarvittaessa ryhtyä kannan rajoittamis- tai hävittämistoimiin. Täplärapujen vastuullista pyyntiä ja ravustusmahdollisuuksia pyritään edistämään mukaan lukien kaupallinen ravustus, sillä ilman tehokasta pyyntiä täplärapukantoja ei kyetä hallitsemaan ja hyödyntämään optimaalisesti. Jokirapujen osalta on korostettu rapukantojen varjelua rapurutolta. Myös säännöllistä rapusaalisseurantaa sekä jokirapujen kotiutus- ja palautusistutuksia ja latvavesien kunnosta huolehtimista pidetään keskeisinä toimina jokiraputalouden elvyttämiseksi. Tärkeimpänä toimenpiteenä on pidetty aktiivista tiedottamista täpläravun ja rapuruton haitallisuudesta erittäin uhanalaiselle jokiravulle. Tavoitteena on, että kaikki ravustajat, kalastajat ja veneilijät tietävät pyydysten, veneiden ja rapujen vesistöistä toisiin siirtelyyn liittyvät riskit ja osaavat toimia tilanteen vaatimalla tavalla. Tiedotuksessa tulee tuoda esiin, että Keski-Suomen ilmastossa täplärapu ei todennäköisesti menesty pidemmällä aikavälillä pienvesissä, joiden lämpöolot ja veden laatu vaikeuttavat sen lisääntymistä. Osakaskuntarajojen sijaan rapukantojen käyttöä ja hoitoa on suunniteltu luonnollisten valuma-alueiden rajoja noudattaen. Toimenpidesuosituksia on annettu kolmannen jakotason valuma-alueiden tarkkuudella.


KeywordsAstacus astacusfishery regionsgeographic informationcrayfishingprotection (activity)Pacifastacus leniusculus

Free keywordsjokirapu; kalatalousalue; paikkatieto; ravustus; suojelu; täplärapu


Contributing organizations


Ministry reportingYes

Reporting Year2019


Last updated on 2024-11-03 at 14:26