A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Physico-chemical Characterization and Antibacterial Activity of Ozonated Pomegranate Seeds Oil (2020)
Amri, Z., Ben Hamida, S., Dbeibia, A., Ghorbel, A., Mahdhi, A., Znati, M., Ambat, I., Haapaniemi, E., Sillanpää, M., & Hammami, M. (2020). Physico-chemical Characterization and Antibacterial Activity of Ozonated Pomegranate Seeds Oil. Ozone: Science and Engineering, 42(6), 531-538. https://doi.org/10.1080/01919512.2020.1735993
JYU-tekijät tai -toimittajat
Julkaisun tiedot
Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Amri, Zahra; Ben Hamida, Sarra; Dbeibia, Amal; Ghorbel, Asma; Mahdhi, Abdelkarim; Znati, Mansour; Ambat, Indu; Haapaniemi, Esa; Sillanpää, Mika; Hammami, Mohamed
Lehti tai sarja: Ozone: Science and Engineering
ISSN: 0191-9512
eISSN: 1547-6545
Julkaisuvuosi: 2020
Volyymi: 42
Lehden numero: 6
Artikkelin sivunumerot: 531-538
Kustantaja: Taylor & Francis
Julkaisumaa: Yhdysvallat (USA)
Julkaisun kieli: englanti
DOI: https://doi.org/10.1080/01919512.2020.1735993
Julkaisun avoin saatavuus: Ei avoin
Julkaisukanavan avoin saatavuus:
Tiivistelmä
The aim of this study is to evaluate the quality index, functional groups changes, and antimicrobial activity of ozonized pomegranate seeds oil (OPSO). Results have shown that peroxide and acidity values were increased with ozonation times. The FT-IR and 1 H NMR analyses of oil samples have confirmed chain scission at C = C bonds of the fatty acid chains during ozonation and the formation of new carbonyl compounds such as aldehyde, 1,2,4-trioxolane. The ozonation reaction improves the antibacterial activity of non-ozonized PSO. These results make an open door to new applications of OPSO.
YSO-asiasanat: kasviöljyt; otsoni; otsonointi; antimikrobiset yhdisteet; NMR-spektroskopia
Vapaat asiasanat: ozone; pomegranate seeds oil; ozonated compounds; NMR analysis
Liittyvät organisaatiot
OKM-raportointi: Kyllä
Raportointivuosi: 2020
JUFO-taso: 1