A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
Physico-chemical Characterization and Antibacterial Activity of Ozonated Pomegranate Seeds Oil (2020)


Amri, Z., Ben Hamida, S., Dbeibia, A., Ghorbel, A., Mahdhi, A., Znati, M., Ambat, I., Haapaniemi, E., Sillanpää, M., & Hammami, M. (2020). Physico-chemical Characterization and Antibacterial Activity of Ozonated Pomegranate Seeds Oil. Ozone: Science and Engineering, 42(6), 531-538. https://doi.org/10.1080/01919512.2020.1735993


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatAmri, Zahra; Ben Hamida, Sarra; Dbeibia, Amal; Ghorbel, Asma; Mahdhi, Abdelkarim; Znati, Mansour; Ambat, Indu; Haapaniemi, Esa; Sillanpää, Mika; Hammami, Mohamed

Lehti tai sarjaOzone: Science and Engineering

ISSN0191-9512

eISSN1547-6545

Julkaisuvuosi2020

Volyymi42

Lehden numero6

Artikkelin sivunumerot531-538

KustantajaTaylor & Francis

JulkaisumaaYhdysvallat (USA)

Julkaisun kielienglanti

DOIhttps://doi.org/10.1080/01919512.2020.1735993

Julkaisun avoin saatavuusEi avoin

Julkaisukanavan avoin saatavuus


Tiivistelmä

The aim of this study is to evaluate the quality index, functional groups changes, and antimicrobial activity of ozonized pomegranate seeds oil (OPSO). Results have shown that peroxide and acidity values were increased with ozonation times. The FT-IR and 1 H NMR analyses of oil samples have confirmed chain scission at C = C bonds of the fatty acid chains during ozonation and the formation of new carbonyl compounds such as aldehyde, 1,2,4-trioxolane. The ozonation reaction improves the antibacterial activity of non-ozonized PSO. These results make an open door to new applications of OPSO.


YSO-asiasanatkasviöljytotsoniotsonointiantimikrobiset yhdisteetNMR-spektroskopia

Vapaat asiasanatozone; pomegranate seeds oil; ozonated compounds; NMR analysis


Liittyvät organisaatiot

JYU-yksiköt:


OKM-raportointiKyllä

Raportointivuosi2020

JUFO-taso1


Viimeisin päivitys 2024-03-04 klo 21:26