G5 Artikkeliväitöskirja
Psykoterapiasta humanismina ja mystiikkana : perheterapian ja psykoanalyysin antirationalistisista ja antimedikaalisista ulottuvuuksista (2020)


Sampolahti, T. (2020). Psykoterapiasta humanismina ja mystiikkana : perheterapian ja psykoanalyysin antirationalistisista ja antimedikaalisista ulottuvuuksista [Doctoral dissertation]. Jyväskylän yliopisto. JYU Dissertations, 213. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8134-1


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatSampolahti, Timo

eISBN978-951-39-8134-1

Lehti tai sarjaJYU Dissertations

eISSN2489-9003

Julkaisuvuosi2020

Sarjan numero213

KustantajaJyväskylän yliopisto

KustannuspaikkaJyväskylä

JulkaisumaaSuomi

Julkaisun kielisuomi

Pysyvä verkko-osoitehttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8134-1

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusKokonaan avoin julkaisukanava


Tiivistelmä

Asetan tutkimuksessani psykoterapiat yhteyksiin, joista keskeisimmät ovat humanismi ja spekulatiivinen mystiikka. Humanismilla viittaan termin myöhäiskeskiajalta peräisin olevaa merkitykseen, jossa humanitas erottaa humanistiset aineet teologiasta, luonnontieteistä ja myös käytännöllisistä taidoista. Mystiikalla tarkoitan tässä tutkimuksessa spekulatiivisen mystiikan perinnettä, joka on ollut osa länsimaista ajattelua jo esisokraattisesta filosofiasta ja Platonista lähtien. Ludwig Wittgensteinin huomautukset mystisestä ja Martin Heideggerin käsitys kahdenlaisesta ajattelusta ovat mainitun ajatteluperinteen moderneja muunnelmia ja myös hyödyllisiä näkökulmia psykoterapioiden käsittämiseen. 1950-luvulta lähtien psykoterapioita on tarkasteltu pääasiassa lääketieteellisestä näkökulmasta. Tavoitteeni tässä väitöskirjatyössä on tarkastella psykoterapioita vaihtoehtoisista näkökulmista, ja tutkia, mitä psykoterapioista kätkeytyy ja mitä paljastuu, kun niitä tarkastellaan toisin, eikä pelkästään medikaalisesta näkökulmasta. Ensimmäisessä artikkelissa osoitan, miten pelin metafora on muovannut systeemisten perheterapioiden kehitystä. Toisessa artikkelissa vertasin perheterapian ja psykoanalyysin piirissä 1980-luvulla käytyjä epistemologisia keskusteluja. Kummassakin traditiossa keskustelut johtivat saman tyyppisiin lopputuloksiin. Perheterapioissa sosiaalisen konstruktionismin mukainen perheterapian muunnelma syrjäytti perinteiset systeemiset perheterapian muodot. Psykoanalyysin piirissä narratiiviset tulkinnat pyrkivät haastamaan psykoanalyysin perinteisiä epistemologisia ratkaisuja. Lopulta sen enempää psykoanalyyttinen kuin perheterapeuttinenkaan yhteisö eivät kyenneet ratkaisemaan kehittyneitä epistemologisia ongelmia. Perheterapia hakeutui takaisin interventionistisiin lähtökohtiinsa, ja psykoanalyysi palasi tulkitsemaan itseään osana luonnontieteitä ja niiden mukaista tieteenteoriaa. Kolmannessa ja neljännessä artikkelissa tarkastelin psykoterapiaa erilaisista filosofisista näkökulmista. Lähtökohtinani olivat Platonin, Tractatuksen Wittgensteinin ja myöhäisen Heideggerin esittämät näkemykset. Onnistuin nähdäkseni osoittamaan, että psykoterapiailmiön kokonaisuus on käsitettävissä vain, jos otetaan huomioon sekä luonnontieteellinen että antirationalistinen näkökulma, ja myös ne historialliset kontekstit, joiden keskellä psykoterapiat ja psykoterapiatutkimus ovat rakentuneet ja muovautuneet 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.


YSO-asiasanatpsykoterapiahumanismimystiikka

Vapaat asiasanatspekulatiivinen mystiikka


Liittyvät organisaatiot

JYU-yksiköt:


OKM-raportointiKyllä

Raportointivuosi2020


Viimeisin päivitys 2024-03-04 klo 22:16