A1 Journal article (refereed)
Minervan miehet : tieteellisen antikvariaatin kirjanvälitystoimintaa akateemisissa verkostoissa (2020)


Kotilainen, S. (2020). Minervan miehet : tieteellisen antikvariaatin kirjanvälitystoimintaa akateemisissa verkostoissa. J@rgonia, 18(35), 28-51. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202006234343


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editors: Kotilainen, Sofia

Journal or series: J@rgonia

eISSN: 1459-305X

Publication year: 2020

Volume: 18

Issue number: 35

Pages range: 28-51

Publisher: Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry.

Place of Publication: Jyväskylä

Publication country: Finland

Publication language: Finnish

Persistent website address: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202006234343

Publication open access: Openly available

Publication channel open access: Open Access channel

Publication is parallel published (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/71155


Abstract

Tutkin artikkelissani henkilö- ja verkostohistoriallisesta näkökulmasta antikvaarista kirjakauppaa, jota käytiin Helsingin yliopiston opiskelijoiden ja tutkijoiden muodostamissa akateemisissa verkostoissa. Minerva Oy oli 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Helsingissä toiminut tieteellinen antikvaarinen kirjakauppa. Tarkastelen Minerva-osakeyhtiön historiaa 1890-luvulta 1910-luvulle sen piirissä toimineiden henkilöiden kautta hyödyntämällä kollektiivibiografista menetelmää. Pohdin, miten ja miksi akateemiset henkilöverkostot edesauttoivat liikkeen kirjanvälitystoimintaa. Minervan perustajat ja keskeiset toimijat tunsivat toisensa opiskeltuaan ja työskenneltyään Helsingin yliopiston piirissä. Näiden akateemisten verkostojen avulla voitiin myös hankkia antikvariaattiin lisää käytettyä kirjallisuutta liiketoiminnan tueksi. Artikkeli taustoittaa välillisesti myös sitä, millä tavoin ja keiden vaikutuksesta Jyväskylän tieteellisen kirjaston kokoelmat ovat muodostuneet ja karttuneet Helsingin-aikana eli osana Minervan kokoelmaa, koska tutkin, ketkä möivät kirjallisuutta antikvariaatille. Minervan miehet olivat aikansa yliopisto-, kulttuuri- ja poliittisen elämän keskeisiä vaikuttajia, joita ajoi antikvaarisen kirjakauppatoiminnan edistämiseen kiinnostus kirjallisuuteen, tieteellisen tiedon välittämiseen ja opiskelijoiden aseman kohentamiseen. Kirjojaan antikvariaatille myyneet miehet olivat pääasiassa tutkijanuransa loppupuolella, akateemisen asemansa vakiinnuttaneita ja ammatillisen hierarkian huipulla olleita asiantuntijoita. Minervalle kirjallisuutta myyneet henkilöt tunsivat toisensa paitsi yliopiston tehtävistä, myös monien kansallisen kulttuurin vaalimiseen liittyneiden yhdistysten toiminnan ja yhteiskunnallisten asioiden hoitamisen, kuten valtiopäivätyöskentelyn, myötä.


Keywords: antiquarian book shops; book shops; book history; institutions of higher education; cultural history; reading; networks (societal phenomena)

Free keywords: kirjakulttuuri


Contributing organizations


Ministry reporting: Yes

Reporting Year: 2020

JUFO rating: 1


Last updated on 2022-20-09 at 14:46