D4 Julkaistu kehittämis- tai tutkimusraportti taikka -selvitys
Työhyvinvointi kannattaa : työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus (2020)


Böckerman, P., & Ilmakunnas, P. (2020). Työhyvinvointi kannattaa : työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus. Teollisuuden palkansaajat. Edistys, 5. https://www.tpry.fi/media/kuvat/digital_01_raportti_no5_2020.pdf,download


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Böckerman, Petri; Ilmakunnas, Pekka

ISBN: 978-952-7324-12-7

eISBN: 978-952-7324-13-4

Lehti tai sarja: Edistys

Julkaisuvuosi: 2020

Sarjan numero: 5

Kirjan kokonaissivumäärä: 68

Kustantaja: Teollisuuden palkansaajat

Kustannuspaikka: Helsinki

Julkaisumaa: Suomi

Julkaisun kieli: suomi

Pysyvä verkko-osoite: https://www.tpry.fi/media/kuvat/digital_01_raportti_no5_2020.pdf,download

Julkaisun avoin saatavuus: Avoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuus: Kokonaan avoin julkaisukanava

Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/72162


Tiivistelmä

Teollisuuden palkansaajien julkaisema Edistys - raportti Työhyvinvointi kannattaa. Työolot, työtyytyväisyys ja tuottavuus tuo esiin työhyvinvoinnin yhteiskunnallisen merkityksen. Raportin mukaan työolot vaikuttavat muun muassa työtyytyväisyyteen, yritysten tuottavuuteen sekä työurien pituuteen.

Raportissa Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija, Jyväskylän yliopiston terveystaloustieteen professori Petri Böckerman ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen emeritusprofessori Pekka Ilmakunnas ovat koonneet yksiin kansiin tuloksia tekemistään tutkimuksista, joissa on tarkasteltu työolojen vaikutuksia työhyvinvointiin, työntekijöiden poissaoloihin, vaihtuvuuteen ja eläköitymiseen sekä yritysten tuottavuuteen.

Työolot ovat tutkimusten perusteella avainasemassa työssä jaksamisessa ja työntekijöiden suoriutumisessa työtehtävissä. Tyytyväiset työntekijät ovat harvemmin pois töistä ja ovat vähemmän alttiita vaihtamaan työpaikkaa. Esimerkiksi työntekijöiden omaehtoista osallistumista tukevilla johtamismenetelmillä on työhyvinvointia parantava vaikutus.

Työuria voidaan tulosten mukaan pidentää työoloja parantamalla. Epämukavat työolot heikentävät työtyytyväisyyttä ja lisäävät ajatuksia varhaisesta eläköitymisestä. ”Työoloilla voi olla huomattava vaikutus eläköitymisikään ja sitä kautta muun muassa julkisen talouden kestävyysvajeen kehittymiseen tulevaisuudessa”, huomauttavat Böckerman ja Ilmakunnas.


YSO-asiasanat: työhyvinvointi; työolot; työelämä; työtyytyväisyys; tuloksellisuus; tuottavuus


Liittyvät organisaatiot

JYU-yksiköt:


OKM-raportointi: Kyllä

Raportointivuosi: 2020


Viimeisin päivitys 2021-09-08 klo 11:05