D2 Article in a professional book
Äänikirjoja, lisättyä todellisuutta ja chatfiktiota : digitalisaatio muuttaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja lukemisen tapoja (2020)


Järvenpää, H. (2020). Äänikirjoja, lisättyä todellisuutta ja chatfiktiota : digitalisaatio muuttaa lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja lukemisen tapoja. In Lukijan luo : lisää näkyvyyttä lasten- ja nuortenkirjoille (pp. 152-161). Lastenkirjainstituutti. Lastenkirjainstituutin julkaisuja, 34.


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editors: Järvenpää, Hanna

Parent publication: Lukijan luo : lisää näkyvyyttä lasten- ja nuortenkirjoille

ISBN: 978-952-9577-17-0

Journal or series: Lastenkirjainstituutin julkaisuja

ISSN: 1799-7534

Publication year: 2020

Number in series: 34

Pages range: 152-161

Number of pages in the book: 195

Publisher: Lastenkirjainstituutti

Place of Publication: Tampere

Publication country: Finland

Publication language: Finnish

Publication open access: Not open

Publication channel open access:

Publication is parallel published (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/72838


Abstract

Digitalisaatiota on usein syytetty lasten ja nuorten vähentyneestä lukuinnosta. Digitaaliset pelit, suoratoistopalvelut ja mobiililaitteiden käyttö ovat vallanneet tilaa muulta vapaa-ajanvietolta, mutta digitalisoituva mediaympäristö tarjoaa kirjallisuudelle myös uudenlaisia mahdollisuuksia. Usein lasten- ja nuortenkirjallisuus tarttuu nopeasti ajankohtaisiin ilmiöihin, joten ei ole yllättävää, että juuri lasten- ja nuortenkirjat leikittelevät digitaalisen median mahdollisuuksilla rohkeasti. Tänä päivänä esimerkiksi älypuhelimelta kuunneltavien äänikirjojen suosio kasvaa kohisten ja painettua kirjaa täydentäviä mobiilisovelluksia hyödynnetään jo alakoulun oppikirjoissa.

Digitaalisten alustojen mahdollisuuksia kartoitetaan myös tekeillä olevassa väitöstutkimuksessani, jonka aiheena ovat lasten digitaalinen ja äänikirjallisuus sekä leikilliset ja hybridit lukemisen tavat. Mitä digitaalisia kehityskulkuja kotimaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden kentältä siis löytyy? Ja mitä tapahtuu lukemiselle moninaistuvassa mediaympäristössä?


Keywords: children's literature; juvenile literature; digitalisation; audiobooks; reading; augmented reality; media environment; cell phones


Contributing organizations


Ministry reporting: Yes

Reporting Year: 2020


Last updated on 2021-07-07 at 21:31