G5 Artikkeliväitöskirja
Visual working memory resource allocation is affected by stimulus-related and individuals' state- and trait-related factors (2020)


Ye, C. (2020). Visual working memory resource allocation is affected by stimulus-related and individuals' state- and trait-related factors [Doctoral dissertation]. Jyväskylän yliopisto. JYU Dissertations, 338. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8358-1


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajatYe, Chaoxiong

eISBN978-951-39-8358-1

Lehti tai sarjaJYU Dissertations

eISSN2489-9003

Julkaisuvuosi2020

Sarjan numero338

Kirjan kokonaissivumäärä1 verkkoaineisto (74 sivua, 52 sivua useina numerointijaksoina, 14 numeroimatonta sivua)

KustantajaJyväskylän yliopisto

KustannuspaikkaJyväskylä

JulkaisumaaSuomi

Julkaisun kielienglanti

Pysyvä verkko-osoitehttp://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8358-1

Julkaisun avoin saatavuusAvoimesti saatavilla

Julkaisukanavan avoin saatavuusKokonaan avoin julkaisukanava


Tiivistelmä

Visuaalinen työmuisti on systeemi, jota käytetään ylläpitämään näköinformaatiota muistissa, jotta pystytään vastaamaan meneillään olevien kognitiivisten tehtävien tarpeisiin. Koska visuaalisen työmuistin resurssit ovat rajalliset, on tehtävä kompromissi jokaisen työmuistiin tallennettavan edustuksen tarkkuuden ja edustuksien määrän välillä. Visuaalisen työmuistin resurssien suuntaamista voidaan tutkia kahdesta näkökulmasta: toinen on tutkia kykyä kohdentaa resurssit tehtävän kannalta oleelliseen informaatioon, ja toinen on tutkia kykyä suodattaa tehtävälle epäoleellista tietoa. On kuitenkin epäselvää, mitkä tekijät vaikuttavat kykyyn kohdentaa työmuistiresursseja. Tässä väitöskirjatutkimuksessa selvitin ärsykkeen esittämisajan, yksilöllisen visuaalisen työmuistin kapasiteetin ja tunnetilan vaikutusta työmuistiin liittyvään kompromissikykyyn (osatutkimukset I ja II). Lisäksi tutkin häiritsevien ärsykkeiden tunnepitoisuuden, yksilöllisen työmuistikapasiteetin ja masennusoireiden vaikutusta kykyyn suodattaa tietoa työmuistista (osatutkimukset III ja IV). Tutkimus I osoitti, että visuaalisen työmuistikapasiteetin ja omaehtoisen kompromissikyvyn välillä on yhteys vain silloin kun ärsykkeen esittämisaika on pitkä. Tutkimus II taas osoitti, että negatiivinen tunnetila vaikuttaa kompromissiin työmuistin tarkkuuden ja edustusten määrän välillä, kun ärsykkeen esittämisaika on pitkä. Tutkimus III osoitti, että ihmiset, joilla on suuri työmuistikapasiteetti, kykenevät suodattamaan epäoleellisia kasvokuvia työmuistista, kun taas niillä, joilla on pieni työmuistikapasiteetti, on vaikeuksia suodattaa neutraaleja ja vihaisia kasvoja. Tutkimus IV osoitti, että tutkittavat, joilla on masennusoireita, kykenevät suodattamaan työmuistista häiritseviä surullisia ja pelokkaita kasvoja. Sen sijaan kontrollikoehenkilöt epäonnistuivat pelokkaiden kasvojen suodattamisessa. Tämän väitöskirjan tulokset osoittavat, että visuaalisen työmuistin resurssien kohdentaminen on riippuvainen sekä yksilön tilaan ja piirteisiin liittyvistä tekijöistä, että ärsykkeisiin liittyvistä tekijöistä. Tulokset lisäävät ymmärrystämme visuaalisen työmuistin resurssien jakamisesta, ja niitä voidaan mahdollisesti käyttää tulevaisuudessa kehitettäessä menetelmiä kliinisiin tarkoituksiin.


YSO-asiasanatmuisti (kognitio)työmuistitunteethavaitseminenilmeetärsykkeetkäyttäytyminenkapasiteettiresursointikokeellinen psykologiamerkitykset (semantiikka)

Vapaat asiasanatbrain’s event-related potentials; emotional faces; emotional state; memory capacity; stimulus presentation time; visual working memory


Liittyvät organisaatiot

JYU-yksiköt:


Hankkeet, joissa julkaisu on tehty


OKM-raportointiKyllä

Raportointivuosi2020


Viimeisin päivitys 2024-03-04 klo 20:26