C2 Edited work
Fantasia : lajit, ilmiö ja yhteiskunta (2021)


Korpua, J., Hirsjärvi, I., Kovala, U., & Välisalo, T. (Eds.). (2021). Fantasia : lajit, ilmiö ja yhteiskunta. Jyväskylän yliopisto. Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisuja, 130. http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8699-5


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editors: Korpua, Jyrki; Hirsjärvi, Irma; Kovala, Urpo; Välisalo, Tanja

ISBN: 978-951-39-8699-5

Journal or series: Nykykulttuurin tutkimuskeskuksen julkaisuja

ISSN: 1457-6899

Publication year: 2021

Number in series: 130

Number of pages in the book: 540

Publisher: Jyväskylän yliopisto

Place of Publication: Jyväskylä

Publication country: Finland

Publication language: Finnish

Persistent website address: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8699-5

Publication open access: Openly available

Publication channel open access: Delayed open access channel


Abstract

Fantasia. Lajit, ilmiö ja yhteiskunta on ensimmäinen laaja suomenkielinen fantasiakirjallisuuden historiaa, alalajeja ja nykytrendejä käsittelevä oppi- ja tietokirja. Teos esittelee lajihistoriaa tyypillisten aiheiden ja klassikkoteosten avulla, mutta myös fantasian vuorovaikutusta muiden lajien ja lajeihin ja taiteiden kanssa sekä fantasian kulttuurisia merkityksiä. Kirja tarjoaa vastauksia sellaisiin perustavanlaatuisiin kysymyksiin kuin ”mitä fantasia on”, ”millainen on fantasian traditio”, ”mitä ovat fantasian erilaiset kulttuurit”, ”miksi fantasiaa luetaan” ja ”miksi ja kuinka fantasiaa tutkitaan”. Miten fantasia tai fantastinen eli mielikuvituksellinen on noussut niin merkittävään asemaan alati teknistyvässä ja kylmien arvojen hallitsemassa maailmassamme? Tarjoaako fantasia suurten massojen toivomaa eskapismia eli todellisuuspakoa, joka juurikin etäännyttää tästä kylmästä reaalimaailmastamme? Onko fantasia kenties viimeinen vaihtoehto, jonka avulla yritetään paeta raskasta todellisuuttamme, vai onko se päinvastoin keino käsitellä keskeisiä yhteiskunnallisia ja eettisiä kysymyksiä tai perustavia identiteettiongelmia ja toiseuden haasteita? Teos osoittaa, että se on näitä kaikkia ja paljon muutakin.


Keywords: fantasy (styles); fantasy literature; fantasy films; fantasy series; history of literature; genres; genre research; genre theory; fandom; reception (comprehension)


Contributing organizations


Ministry reporting: Yes

Reporting Year: 2021

JUFO rating: 1


This publication includes articles with JYU authors:

Last updated on 2022-19-08 at 19:52