A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä
''Mä oon kerran kännipäissäni pätkässyt llonaa turpaan" : sukupuolistunut väkivalta Aku Louhimiehen ja Antti J. Jokisen elokuvissa (2021)
"I once hit Ilona right in the face when I was drunk out of my mind" : gendered violence in the films of Aku Louhimies and Antti J. Jokinen


Pitkämäki, A. (2021). ''Mä oon kerran kännipäissäni pätkässyt llonaa turpaan" : sukupuolistunut väkivalta Aku Louhimiehen ja Antti J. Jokisen elokuvissa. Sukupuolentutkimus, 34(2), 6-19.


JYU-tekijät tai -toimittajat


Julkaisun tiedot

Julkaisun kaikki tekijät tai toimittajat: Pitkämäki, Anna

Lehti tai sarja: Sukupuolentutkimus

ISSN: 2342-0634

Julkaisuvuosi: 2021

Volyymi: 34

Lehden numero: 2

Artikkelin sivunumerot: 6-19

Kustantaja: Sukupuolentutkimuksen seura

Julkaisumaa: Suomi

Julkaisun kieli: suomi

Julkaisun avoin saatavuus: Ei avoin

Julkaisukanavan avoin saatavuus:

Julkaisu on rinnakkaistallennettu (JYX): https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/77160


Tiivistelmä

Artikkelissa tarkastellaan sukupuolistunutta väkivaltaa Antti J. Jokisen ja Aku Louhimiehen ohjaamissa pitkissä kotimaisissa elokuvissa. Tarkastelun kohteena on, miten ja millaista väkivaltaa elokuvissa esitetään ja millaisia väkivaltaa koskevia tulkintoja elokuvat avaavat myös suhteessa kulttuurisiin viitekehyksiin. Keskeisenä kysymyksenä on se, miten väkivalta liittyy sukupuoleen ja seksuaalisuuteen elokuvien representaatioissa sekä minkälaisia käsityksiä sukupuolesta ja seksuaalisuudesta nämä yhteenliittymät mahdollistavat. Artikkelini näkökulma on sukupuolitietoinen kulttuurintutkimus, ja kontekstualisoin elokuvien käsittelemiä aiheita ja teemoja suhteessa feministiseen kulttuurin ja väkivallan tutkimukseen. Sukupuolistuneen väkivallan esityksien tarkastelu on erityisen ajankohtaista aikana, jolloin #metoo-kampanja ja suomalaisten elokuvaohjaajien näyttelijöihin kohdistamat epäinhimilliset ja seksualisoivat työtavat ovat olleet voimakkaan julkisen keskustelun aiheena.


YSO-asiasanat: elokuvat; elokuvaohjaajat; elokuvataide; seksuaalisuus; väkivaltaisuus; väkivalta; sukupuolittuminen; sukupuoliroolit; naisen asema; representaatio; kulttuurintutkimus; feministinen tutkimus

Vapaat asiasanat: Jokinen, Antti J.; Louhimies, Aku; Suomi


Liittyvät organisaatiot


OKM-raportointi: Kyllä

Alustava JUFO-taso: 1


Viimeisin päivitys 2021-16-07 klo 10:07