Janne Puhakan kerronnallinen tutkimushaastattelu 26.8.2020


Silvola, Kari. (2021). Narrative research interview of Janne Puhakka August 26th 2020. V. 11.10.2021. University of Jyväskylä. https://doi.org/10.17011/jyx/dataset/78845.


JYU-tekijät
  • Yhteyshenkilö (kyllä/ei)Kyllä

Kaikki tekijätSilvola, Kari

RahoittajatMusiikin laitosHumanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta

Oikeudenhaltijat


Saatavuus ja tunnisteet

SaatavuustietoEi saatavilla

Aineiston julkaisuvuosi2021

URN-tunniste alkuperäisessä julkaisupaikassahttp://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202112015849

DOI-tunniste alkuperäisessä julkaisupaikassahttps://doi.org/10.17011/jyx/dataset/78845

URN-tunniste JYXissähttp://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202112015849

DOI-tunniste JYXissähttps://doi.org/10.17011/jyx/dataset/78845


Aineiston kuvailu

KuvausAineisto koostuu ex-jääkiekkoilija Janne Puhakan kerronnallisesta tutkimushaastattelusta elokuussa 2020. Aineisto liittyy väitöskirjaan Oma pimiö – Tietämisen rajat jääkiekkoilijan, tanssijan, valokuvamallin ja Tom of Finlandin kirjoitetuissa muotokuvissa ja on perusta Janne Puhakan kaunokirjalliselle muotokuvalle.

Janne Puhakan (JP) 1. kerronnallinen teemahaastattelu 26.8.2020 klo 18.00 on tehty puhelinhaastatteluna koronapandemiasta johtuvan lockdownin aikana. Aineisto koostuu äänitteestä ja sen litteraatiosta. Aineiston koko: äänite 1 h 13 min., litteraatio 22 sivua. Kerronnallisen teemahaastattelun alussa on ensin avoin elämäntarina sekä sen jälkeen teemaan liittyviä tarkentavia lisäkysymyksiä ja elämäntarinasta nousseita seikkoja tarkentavia kysymyksiä. Aineisto sisältää vastaukset kysymyksiin A) Millainen on JP:n elämäntarina jääkiekon kautta kerrottuna: koko ura sillä tavalla, että hän poimii sieltä merkittävimmät vaiheet ja mieleenpainuvimmat tilanteet, jotka ovat olleet hänelle tärkeimpiä. JP kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa homoseksuaalisuudestaan 29. marraskuuta 2019. B) Miten JP:n seksuaali-identiteetti kehittyi? Minkä ikäisenä JP ymmärsi olevansa homo/homoseksuaali? Pystyykö JP muistamaan tilanteen, jossa ymmärsi suuntautumisensa ensimmäisen kerran? Onko JP:n seksuaali-identiteetti muuntunut jossain vaiheessa? JP kertoo Helsingin Sanomien artikkelissa olleensa kaapissa. C) Millaista oli elää kaapissa? Konkreettisia esimerkkejä, tapahtumia? Millaisilla keinoilla tai tavoilla hän “kävi heterosta”? Mitä piirteitä hän korosti itsessään, millaisia peitteli? Mitä hän vastasi tyttöystäväkyselyihin? Oliko tilanteita, joissa hän oli vähällä paljastua? D) Epäilikö kukaan koskaan häntä homoksi hänen ollessaan kaapissa? Onko hänellä tiedossa, liikkuiko hänestä juoruja? Miltä oman identiteetin salaaminen tuntui? Millä tavalla hän pystyi erottamaan seksuaalisuuden muusta identiteetistään? E) Kun JP pohti ulostuloa, miettikö hän eniten seurajohdon, joukkuetovereiden, fanien ja kiekkokansan vai jonkun muun tahon reaktiota? Milloin ja miten JP tuli ensimmäisen kerran ulos? Miten vanhemmat suhtautuivat? Siskot? Entä joukkuetoverit? Koulukaverit? Millainen oli automatka joukkuetoverin kanssa, kun JP tuli ulos hänelle? F) Miltä tuntui, kun kollega kutsui homoja ”pikku hiirulaisiksi” julkisesti? Onko JP joutunut koskaan valehtelemaan identiteetistään? Miksi jääkiekkoilijalle on ollut niin vaikeaa olla homo? Millaisia ovat käytännön esimerkit koppipuheesta? G) Miten JP kuvailee itseään miehenä? H) Muistaako JP, millainen tilanne oli silloin, kun hän teki lopullisen ratkaisun tulla ulos julkisuuteen? Miten ulostulo tapahtui konkreettisesti? Millainen oli ensireaktio JP:n kannalta, kun uutinen tuli ulos? Millaisia seurauksia siitä on ollut JP:lle? Ovatko ulostulo ja julkisuus muuttaneet JP:tä? Miksi JP halusi tulla ulos julkisesti?

Vapaat asiasanat#jääkiekkoilija #ulostulo #homoseksuaalisuus #passing #muotokuva #identiteetti

YSO-asiasanathomokulttuurihomoseksuaalisuushomoseksuaalithomofobiaidentiteettiidentiteettipolitiikkakerrontamuotokuvat

Tieteenalat 6122 Kirjallisuuden tutkimus

SeurantakohteetHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.Well

ProfiloitumisalueKäyttäytymisen muutos, hyvinvointi ja terveys elämänkulussa (Jyväskylän yliopisto JYU) BC-WellHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.Well

Käsitteletkö erityisiä henkilötietoryhmiä tutkimuksessasi?Kyllä


Viimeisin päivitys 2024-04-04 klo 14:22