Margareta Salonen


Henkilökunnan yhteystiedot saatavilla yliopiston yhteystietohausta.

ORCID-linkkihttps://orcid.org/0000-0001-9635-2251


Yleiskuvaus

Margareta Salonen on journalismin ja sosiaalisen median tutkija. Salonen on työskennellyt Jyväskylän yliopistolla vuodesta 2015 lähtien useissa eri tutkimushankkeissa erikoistuen journalismin ja sosiaalisen media kysymyksiin. Tällä hetkellä Salonen työskentelee Yle 100 -tutkimusohjelmassa ja työstää osatutkimusta Yleisradion sosiaalisen median historiasta. Lisäksi Salonen on hankejohtajana Hetkellisyys ja visuaalisuus sosiaalisen media uutissisällöissä -tutkimushankkeessa (2024 - 2027). Hanketta rahoittavat Media-alan tutkimussäätiö, Keski-Suomen Kulttuurirahasto sekä Ella ja Georg Ehrnroothin säätiö.

Salonen väitteli keväällä 2024 filosofian tohtoriksi journalistiikan opintosuunnasta artikkeliväitöskirjallaan Revising the Understanding of Gatekeeping Theory: Factors and Practices of Post-Publication Gatekeeping. Väitöskirjaa rahoittivat Keski-Suomen Kulttuurirahasto, C. V. Åkerlundin mediasäätiö, Media-alan tutkimussäätiö, Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö, Uuden Suomettaren säätiö ja Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitos.

Salonen on aktiivinen yhteiskunnallinen vuorovaikuttaja ja luottamustoimija. Hän on ollut Julkisen sanan neuvoston jäsen vuodesta 2021 lähtien: varajäsen 2021 - 2023, varsinainen jäsen 2024 - 2026. Lisäksi Salonen oli asianatuntijana Journalistin ohjeita päivittääneessä työryhmässä (2023 - 2024). Kansainvälisellä kentällä hän on toiminut International Communication Association (ICA) konferenssiorganisaation nuorten journalismin tutkijoiden edustajana (2021 - 2023). Lisäksi hän on ollut kotimaisen tieteellisen Rajapinta-yhdistyksen hallituksessa vuosina 2019 - 2022, joista kaksi viimeistä vuotta yhdistyksen puheenjohtajana.


Aktiiviset JYU-affiliaatiot


Aiemmat, ei-aktiiviset tai muut työsuhteet


Tutkimuskuvaus

Salonen on tarkastellut tutkimuksissaan uutisorganisaatioiden, sosiaalisen median yleisöjen ja alustapalveluiden välisiä valtasuhteita portinvartijateorian valossa. Hänen työnsä kattaa journalismin yleisösuhteen, uutistyön datafikaation ja journalismin visuaalisuuden sekä regulaation (lain ja etiikan) kysymyksiä.


Omat asiasanat

journalismi; sosiaalinen media; vuorovaikutus; portinvartijuus; datafikaatio


Hankkeet, joissa vastuullinen johtaja


Hankkeet, joissa on hanketiimin jäsen


Julkaisut ja muut tuotokset


Viimeisin päivitys 2024-01-11 klo 10:33