Huolen ja huolenpidon maaseutu: esimerkkeinä pienillä työtuloilla selviytyminen ja koettu turvallisuus (HUOMA)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumeroVN/2437/2023


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 77 232,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.08.2023

Hankkeen päättymispäivämäärä31.03.2026


Tiivistelmä

Maaseudulla tiedetään olevan eräitä arkielämää varjostavia huolenaiheita. Toisaalta maaseutua pidetään myös turvallisena, yhteisöllisenä ja ihmisestä huolta pitävänä elinympäristönä. Tässä hankkeessa tuotetaan tietoa ja ymmärrystä maaseudusta koettuna ja elettynä huolen ja huolenpidon tilana. Hanke jakautuu kahteen toisiaan tukevaan työpakettiin.

Ensimmäisessä työpaketissa tarkastelu kohdistuu 1) työikäisten kokemaan toimeentulohuoleen ja maaseudulle erityisiin, arjessa koettuihin huolta pitäviin tekijöihin. Aineistoina käytetään vapaamuotoisia kirjoituksia kahdelta ajankohdalta sekä haastatteluja. Toisessa työpaketissa tutkitaan 2) eri ikäisten, maaseudulla asuvien ihmisten (kohderyhminä erityisesti synnytysikäiset naiset ja ikäihmiset) kokemaa henkeen ja terveyteen liittyvää turvallisuushuolta ja paikallisyhteisöjen uudenlaisia huolenpidon muotoja, joita kehitellään eri puolilla maata toteutettavissa kyläturvallisuushankkeissa. Aineistoina käytetään asukkaiden kirjoituksia ja/ tai teemahaastatteluja sekä kyläturvallisuushankkeissa toimivien kouluttajien sekä paikallisyhteisöjen jäsenten haastatteluja. Aineistot analysoidaan sisällönanalyysin keinoin.

Hankkeen tuloksena ymmärretään paremmin, miksi palkkatöitä tekevät tai yrittäjänä toimivat ihmiset kokevat toimeentulovaikeuksia ja suhteellista köyhyyttä sekä miten alueelliset erot selittävät kokemuksia. Työssäkäyvien köyhyys ei ole kovin tunnistettu ilmiö, ja varsinkin sen alueelliset erot kaipaavat lisää huomiota. Hanke tuottaa tietoa siitä, a) millaista on työstä huolimatta koettu köyhyys, b) millaisten työ- ja sosiaalipoliittisten, demografisten ja henkilökohtaisen elämän käänteiden kautta tilanteisiin on päädytty eri alueilla, c) millaisia selviytymisen keinoja erityisesti maaseudulla asuvat ihmiset käyttävät ja d) millaisia poliittiset ratkaisukeinot voisivat olla. Toiseksi hanke tuottaa valtakunnallisesti kattavaa tietoa e) maaseudun asukkaiden arjen turvan ja turvattomuuden kokemuksista elämän hauraissa kohdissa, kun henki ja terveys ovat uhattuina. Lisäksi se tuottaa f) uutta ja systemaattista tietoa perinteisen naapuriavun rinnalle syntyneiden kyläturvallisuushankkeiden luomasta huolenpidosta ja turvasta maaseudulla. Tieto näistä hankkeista on ollut sirpaleista, eikä ilmiötä ole juuri tutkittu, joten hanke paikkaa tätä tutkimusaukkoa.

Hanke toteutetaan Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteistyönä. Ensimmäisestä työpaketista vastaa Jyväskylän yliopisto ja toisesta Itä-Suomen yliopisto. Hanketta johtaa YTT Hanna-Mari Ikonen Jyväskylän yliopistosta.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Web-sivut

https://www.jyu.fi/fi/hankkeet/huolen-ja-huolenpidon-maaseutu-esimerkkeina-pienilla-tyotuloilla-selviytyminen-ja-koettu


Seurantakohteet

ProfiloitumisalueHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.Well


Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset


Liittyvät tutkimusaineistot


Viimeisin päivitys 2024-05-11 klo 10:17