Virtuaalikuntoutus, lisätty todellisuus ja robotiikka - vaikuttavuus ja merkityksellisyys (ROVA)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero50/26/2019


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 172 865,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.08.2019

Hankkeen päättymispäivämäärä31.01.2021


Tiivistelmä

TAUSTA

Teknologinen kehitys on tuonut virtuaalitodellisuuden, lisättyn todellisuuden ja robotiikan yhä yleisemmin lääkinnälliseen kuntoutukseen. Näiden kuntoutusteknologioiden tutkimusnäytön tarkastelussa on huomioitava intervention yksityiskohtina mm. Immersiivisyys ja pelillistäminen sekä kuntoutumisen muutosprosessin kannalta käyttäytymis- ja oppimisteoreettinen lähestymistapa interventiossa. Vaikuttavuutta tarkasteltaessa on huomioitava kriittisesti käytetyt tulosmuuttujat ja niiden ulottuminen ICF-luokituksen suoritukset ja osallistuminen tasolle.

TARVE

Vaikuttavan ja kuntoutumista tukevan hyvän kuntoutuskäytännön suunnittelussa ja toteutuksessa on pystyttävä arvioimaan kuntoutusteknologioiden sovellusmahdollisuuksia. Tämän tueksi tarvitaan tutkimusnäyttöön perustuvaa tietoa menetelmien vaikuttavuudesta ja merkityksellisyydestä sekä erilaisista toteutukseen vaikuttavista tekijöistä, kuten kustannusvaikuttavuudesta, hyödyistä ja haitoista, käytön laajuudesta ja kuntoutujien kokemuksista.

TAVOITE

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää määrällisen tutkimuksen avulla virtuaalikuntoutuksen, lisätyn todellisuuden ja robotiikan vaikuttavuutta aikuis- ja lapsikuntoutujien terveyteen, toiminta- ja työkykyyn, elämänlaatuun ja toimijuuteen. Lisäksi selvitetään laadullisella tutkimusotteella kuntoutujien sekä näitä menetelmiä käyttävien palveluntuottajien kokemuksia ja käsityksiä kuntoutuksesta.

TUTKIMUSKYSYMYKSET

Mikä on 1) virtuaalitodellisuutta, 2) lisättyä todellisuutta tai 3) robotiikkaa hyödyntävän kuntoutuksen vaikuttavuus, kustannusvaikuttavuus, hyödyt ja haitat sekä näytönaste kuntoutujien terveyteen, toimintakykyyn, työkykyyn ja elämänlaatuun sekä kuntoutujien koettuun toimijuuteen ja osallistumiseen? (Systemaattinen kirjallisuuskatsaus, määrällinen)

Millaisia ovat 4) virtuaalitodellisuutta, 5) lisättyä todellisuutta tai 6) robotiikkaa hyödyntävään kuntoutukseen osallistuneiden kuntoutujien ja palveluntuottajien kokemukset ja käsitykset näitä terapiamuotoja hyödyntävästä kuntoutuksesta? (Systemaattinen kirjallisuuskatsaus, laadullinen)

AINEISTO JA MENETELMÄT

Haut suoritetaan tietokannoista OVID Medline, Cinahl, Embase, Cochrane Database of Systematic Reviews, Occupational Therapy Systematic Evaluation of Evidence (OTSeeker), Physiotherapy Evidence Database (PEDro) sekä CENTRAL (Cochrane Central Register of Controlled Trials). Järjestelmälliset kirjallisuuskatsaukset toteutetaan PRISMA suositukset huomioiden. Määrälliset tutkimukset valitaan mukaan katsaukseen PICOS- ja laadulliset tutkimukset SPIDER-kriteerien perusteella. Kohderyhmänä ovat lääkinnällistä kuntoutusta tarvitsevat henkilöt, lapset ja aikuiset. Interventiona virtuaalitodellisuutta, lisättyä todellisuutta tai robotiikkaa hyödyntävät terapiat. Vertailuryhmänä voivat olla tavanomaisen hoidon kontrolliryhmä tai kuntoutusta odottava ryhmä.

Määrälliset päätulosmuuttujat ovat ICF:n suoritukset ja osallistuminen osa-alueen tulosmuuttujat ja elämänlaatu. Laadullisten tutkimusten tuloksena on kuntoutujien ja palveluntarjoajien kokemuksia, käsityksiä, asenteita, näkemyksiä, merkityksiä ja tuntemuksia. Tulokset analysoidaan ICF-viitekehystä hyödyntäen. Lisäksi interventioissa huomioidaan käyttäytymisen muutoksen teoriat. Tutkimusten synteesiä tehdään määrällisten tutkimusten meta-analysiin ja metaregression sekä laadullisten tutkimusten metasynteesin avulla. Näytönaste arvioidaan GRADE-suosituksen mukaisesti erikseen jokaisen intervention ja potilasryhmän osalta.

TULOSTEN HYÖDYNTÄMINEN

Tietoa vaikutuksista ja merkityksellisyydestä eri kuntoutujaryhmissä voidaan käyttää kuntoutuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Tutkimuskauden lopussa järjestelmällisen kirjallisuuskatsauksen tuloksista raportoidaan rahoittajan kanssa sovitusti suomenkielisesti. Lisäksi tutkimuskauden jälkeen tutkimuksesta tehdään kansainvälisiä julkaisuja sekä terveystieteiden pro Gradu –tutkielmia. Suunnitelmaa voidaan tarkentaa Kelan tietotarpeen mukaisesti.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset


Viimeisin päivitys 2022-24-08 klo 00:21