D1 Article in a trade journal
Integratiivinen, improvisaatiopohjainen musiikkiterapia työikäisten masennuksen hoidossa : johtopäätöksiä kahden vaikuttavuustutkimuksen pohjalta (2022)


Erkkilä, J. (2022). Integratiivinen, improvisaatiopohjainen musiikkiterapia työikäisten masennuksen hoidossa : johtopäätöksiä kahden vaikuttavuustutkimuksen pohjalta. Musiikkiterapia, 37(1), 16-37.


JYU authors or editors


Publication details

All authors or editorsErkkilä, Jaakko

Journal or seriesMusiikkiterapia

ISSN0784-0659

Publication year2022

Volume37

Issue number1

Pages range16-37

PublisherSuomen musiikkiterapiayhdistys

Publication countryFinland

Publication languageFinnish

Publication open accessNot open

Publication channel open access

Additional informationTutkimusartikkeli.


Abstract

Artikkelissa esiintuomani näkökulmat pohjautuvat plenary-esitelmääni Helsingissä, huhtikuussa 2022 (The 10th Nordic Music Therapy Congress). Esittelen aluksi kahden jo valmistuneen vaikuttavuustutkimuksemme pääidean ja tulokset lyhyesti. Artikkelin pääpaino on kuitenkin enemmän kriittisessä pohdinnassa vaikuttavuustutkimuksen eduista ja haasteista terapiatyön kontekstissa. Tulosmittareiden tarkastelussa huomiota kiinnitetään siihen, mitä on mahdollista mitata ja mitä tulisi mitata. Esimerkiksi musiikillisen käyttäytymiseen ja musiikin merkitykseen liittyvät analyysit ovat kyllä ammattialan kannalta ja kliinisen kehittämistyön näkökulmista kiinnostavia ja tärkeitä, mutta alamme ulkopuolisissa julkaisuyhteyksissä niillä on varsin vähän käyttöä. Artikkelissa pohditaan myös erilaisia tapoja, joilla intervention – tässä yhteydessä integratiivista improvisaatiopohjaista musiikkiterapiaa (IIMT) – vaikutusta voidaan edelleen tehostaa. Pohdinta ulottuu myös masennuksen olemukseen sairautena sekä siihen, minkälainen työskentelyote on syvyysnäkökulmasta mahdollinen silloin kun terapiaprosessi on kokonaiskestoltaan varsin lyhyt. Kokemus on osoittanut IIMT:n olevan monien asiakkaiden kohdalla varsin emotionaalinen ja syvällinen lyhempänäkin prosessina ja edellyttää terapeuteilta huolellista tilanteen lukua ja prosessinhallintaa. Artikkeli päättyy kriittiseen pohdintaan siitä, missä määrin jatkuvasti lisääntyvä vaikuttavuustutkimus edistää psykoterapian asemaa ja käyttöä hoitomuotona yleisesti ottaen, ja missä määrin näin tapahtuu, tai voi tapahtua, musiikkiterapian kohdalla. Esiin nousee tässä yhteydessä myös eräänlainen vaikuttavuustutkimuksen kriisi niin musiikkiterapiaa koskien, kuin psykoterapiatutkimusta laajemminkin. Tämän ”kriisin” olemuksen voisi tiivistää niin, että vaikuttavuustutkimus näyttää nostaneen esiin enemmän kysymyksiä kuin antaneen vastauksia. Terapiatutkimuksen nykytila on myös johtanut ja johtamassa erilaisiin, melko hämmentäviinkin yhteiskunnallisiin ratkaisuihin ja päätöksiin.


Keywordsdepression (mental disorders)treatment methodspsychotherapymusic therapyimprovisationefficacyworking age people


Contributing organizations


Related projects


Ministry reportingYes

Reporting Year2022


Last updated on 2024-30-04 at 19:26