Taija Juutinen


Henkilökunnan yhteystiedot saatavilla yliopiston yhteystietohausta.

Nettisivuhttps://www.jyu.fi/en/people/taija-juutinen

ORCID-linkkihttps://orcid.org/0000-0002-7697-2813

X (ent. Twitter) -käyttäjänimihttps://twitter.com/taijafinni

ResearchGate-osoitehttps://www.researchgate.net/profile/Taija-Finni

Julkiset tiedostot Juutinen Finni_CV_1page2024b.pdf


Yleiskuvaus

Olen Taija Juutinen, kinesiologian professori vuodesta 2010, koulutuksesta vastaava varadekaani liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Tietellisessä toiminnassa käytän nimeä Taija Finni. Väitöskirjani tein professori Paavo Komin ohjauksessa, ja tutkijatohtorina työskentelin Californian yliopistossa Los Angelesissa (UCLA) professorien Reggie V. Edgertonin ja Shantanu Sinhan kanssa. Jyväskylän yliopistossa olen työskennellyt terveystieteiden ja liikuntabiologian alueilla. Olen liikuntafysiologian dosentti Itä-Suomen Yliopistossa.


Aktiiviset JYU-affiliaatiot


Aiemmat, ei-aktiiviset tai muut työsuhteet


Tutkimuskuvaus

Tärkeimmät tutkimusaiheeni

Akillesjänteen tutkimus on ollut kiinnostukseni kohteena väitöskirjastani lähtien, jolloin käytin voima-antureita jännevoimien ja ultraääntä lihasten toiminnan selvittämiseksi hyppysuorituksissa. Olen julkaissut kriittisiä katsauksia, jotka liittyvät jänteen ominaisuuksien arviointimenetelmiin, ja tutkinut jänteen sisäistä liikettä rotilla ja ihmisillä. Akillesjänteen tutkimukseen liittyviä hankkeitani ovat UNRESAT (2019-2023) ja ACHILLES (2023-2027), joita rahoittaa Suomen Akatemia.

Fyysiseen aktiivisuuteen liittyvä tutkimus on kulkenut monia polkuja, kuten lihasten inaktiivisuuden ja aktiivisuuden arviointi arkielämän aikana (EMG 24-tutkimus, InPact, CHIPASE-hankkeet) Olli Tikkasen, Arto Pesolan, Arto Laukkasen ja Gao Yingin kanssa.

Hermolihasjärjestelmän toimintaan liittyvä tutkimukseni sisältää useita pienempiä hankkeita, jotka on usein tehty opiskelijoiden kanssa. EXECP-hanke, jossa tutkitaan liikunnan vaikutuksia henkilöillä, joilla on CP-vamma, on ollut käynnissä vuodesta 2016 lähtien, ja se on raportointi- ja jalkauttamisvaiheessa. Pedro Valadao puolusti EXECP-hanketta koskevaa väitöskirjaansa 8. maaliskuuta 2024.


Tieteenalat


Seurantakohteet


Omat asiasanat

Biomekaniikka, jänne, fyysinen aktiivisuus, hermolihasjärjestelmän toiminta


Hankkeet, joissa vastuullinen johtaja


Hankkeet, joissa on hanketiimin jäsen


Julkaisut ja muut tuotokset

  
Go to first page
  
Go to previous page
  
1/13
  
Go to next page
  
Go to last page
  


Tutkimusaineiston tekijä


Viimeisin päivitys 2024-16-05 klo 10:02