Digisyrjäytymisen arki maaseudulla (MaaseutuDIGI)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumeroVN/2802/2023


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 58 633,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.06.2023

Hankkeen päättymispäivämäärä31.03.2025


Tiivistelmä

Digitalisaatio muuttaa yhä kiihtyvämmällä vauhdilla yhteiskuntien rakenteita ja toimintakäytänteitä. Digitalisoitumisen hyödyt eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Samanaikaisesti, kun pääosa väestöstä käyttää digitaalisia laitteita ja palveluja varsin sujuvasti, osa ihmisistä jää eri syistä digitalisoituvan yhteiskunnan ulkopuolelle. Digisyrjäytymistä koskevaa keskustelua on hallinnut yksilöiden digiosaamista korostava näkökulma. Sen sijaan ilmiön alueellinen ulottuvuus on jäänyt varsin vähälle huomiolle. Näin siitäkin huolimatta, että samanaikaisesti kun Suomi on niin eurooppalaisessa kuin maailmanlaajuisessa perspektiivissä digitalisaation edelläkävijöitä, maan sisäiset erot digitaalisen infrastruktuurin tasossa ovat huomattavat.

Digitalisoitumisen välttämättömyyden ja väistämättömyyden tunnistaen MaaseutuDIGI-hanke tuottaa kokonaisvaltaista ymmärrystä digisyrjäytymisen taustalla vaikuttavista tekijöistä sekä keinoista, joiden kautta niihin liittyviä haasteita voidaan taklata. Tutkimusta ohjaa kysymys: millaisena digitalisoitumisen haasteet sekä niiden taustalla vaikuttavat syyt näyttäytyvät maaseutualueiden arjessa, jossa palvelujen fyysinen etääntyminen on konkreettisemmin läsnä ja täten tarve kehittää digitaalista asiointia ja palveluja akuutein.

Tutkimus sovelletaan monimenetelmällistä lähestymistapaa, jossa kiinnostuksen kohteena olevaa ilmiötä – digisyrjäytymisen ja huono-osaisuuden arki maaseuduilla – lähestytään yhdistelemällä toisiaan täydentäviä laadullisia ja määrällisiä aineistoja, erilaisia tutkimusmenetelmiä sekä teoreettisia näkökulmia.

Tutkimus tuottaa tietoa digisyrjäytymisen ilmiöstä sekä sen taustalla vaikuttavista juurisyistä maaseudun näkökulmasta. Samoin se nostaa esiin keinoja, joilla digiosallisuutta voidaan vahvistaa tai sen esteitä poistaa. Nämä ovat hyödynnettävissä niin maaseudun kuin muidenkin alueiden kehittämisessä. Tutkimusprosessiin itseensä sisältyy olennaisena osana yhteiskunnallista keskustelua aktivoivia ja yleistä tietoisuutta lisääviä sekä yhteiskunnallista tasa-arvoa vahvistavia elementtejä.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)

Yhteyshenkilö (kyllä/ei)Kyllä


Päävastuullinen yksikkö


Seurantakohteet

ProfiloitumisalueAktiivisena ikääntyminen ja hoiva (Jyväskylän yliopisto JYU) AACHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.WellKäyttäytymisen muutos, hyvinvointi ja terveys elämänkulussa (Jyväskylän yliopisto JYU) BC-Well


Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset


Viimeisin päivitys 2024-16-05 klo 12:52