Unenaikainen muistiinpainaminen aivoissa sähköfysiologialla ja samanaikaisella nollakaikuajan äänettömällä funktionaalisella magneettikuvauksella tutkittuna (mecofMRI)


Päärahoittaja

Rahoittajan antama koodi/diaarinumero355392


Päärahoittajan myöntämä tuki (€)

  • 300 000,00


Rahoitusohjelma


Hankkeen aikataulu

Hankkeen aloituspäivämäärä01.09.2023

Hankkeen päättymispäivämäärä31.08.2027


Tiivistelmä

Hippokampus, aivokuori ja talamus vastaavat muistojen muodostumisesta. Ei kuitenkaan ole selvää, miten etuaivot ovat vuorovaikutuksessa pikkuaivojen tai autonomisen hermoston kanssa pitkäkestoiseen muistiin tallentamisen aikana. Tutkimuksemme tavoitteena on selvittää koko aivojen laajuiset hermoverkot, jotka vastaavat muistiinpainamisesta unen aikana. Opetamme rotille silmäniskuehdollistumista ja manipuloimme pikkuaivojen tai parasympaattisen hermoston toimintaa nukkuessa tapahtuvan muistiinpainamisen aikana. Lisäksi kehitämme uuden tyyppisen toiminallisen magneettikuvauksen muodon, joka on käytännössä äänetön ja mahdollistaa samanaikaisen sähköfysiologisen mittauksen ja kuvantamisen hereillä olevilla tai ilman anestesiaa nukkuvilla eläimillä. Näin pystymme mittaamaan muistin vahvistumista aivoissa laajojen verkostojen tasolla. Tulosten avulla päivitämme nykykäsityksen muistijälkien lujittumisesta sekä autamme kehittämään interventioita muistin toiminnan parantamiseksi.


Vastuullinen johtaja


Muut hankkeeseen liittyvät henkilöt (JYU)


Päävastuullinen yksikkö


Tieteenalat


Seurantakohteet

ProfiloitumisalueHyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö (Jyväskylän yliopisto JYU) JYU.WellKäyttäytymisen muutos, hyvinvointi ja terveys elämänkulussa (Jyväskylän yliopisto JYU) BC-Well


Vapaat asiasanat

muisti; oppiminen; autonominen hermosto; hippokampus; toiminnallinen magneettikuvantaminen; sähköfysiologia


Liittyvät julkaisut ja muut tuotokset


Viimeisin päivitys 2024-17-04 klo 13:02